Príprava na Olympijské Hry v Londýne 2012 trvala sedem rokov a bolo angažovaných viac ako 2000 firiem z Veľkej Británie, ktorých kontrakty dosiahli hodnotu viac ako 7,5 miliardy britských libier (11,8 miliárd dolárov) , ktoré boli použité na vybudovanie zariadení pre toto najsledovanejšie športové podujatie. Prísne pravidlá pre uvádzanie na trh bránili dodávateľom a subdodávateľom zverejniť ich mená a zapojenie do súťaže o kontrakty. Napriek tomu uvádzame niektoré z britských firiem, ktoré hrali hlavnú úlohu pri vytváraní Londýn 2012:

 

  • Dodávateľ medajlí: Za veľa snahy prichádza veľká odmena. Vytúžené medaily sú významnou (pravdepodobne najdôležitejšou pre športovcov), súčasťou olympijských hier a britská banícka spoločnosť Rio Tinto je výhradnym dodávateľom 4700 zlatých, strieborných a bronzových medailí na olympijských a paralympijských hrách. Kov používaný k vytvoreniu víťazných symbolov pochádza z baní v okolí Salt Lake City v USA a Mongolska.

 

  • Bezpečnostná služba: Väčšina ľudí, zaujímajúca sa o olympijské udalosti sa zoznámila s bezpečnostnou firmou G4S v polovici júla, ako jej nedostatok personálu pre OH spôsobil , že ceny akcií spoločnosti padli o 8,7% prvý deň po uverejnení. Spoločnosť uviedla, dva týždne pred slávnostným otvorením, že nebude schopná dodať sľubovaný počet zamestnancov a preto musela britská vláda zvýšiť počet svojich vojenských zamestnancov, ktorí sa starajú o bezpečnosť počas hier. Fiasko môže nakoniec stať firmu niečo medzi 35- 50 miliónov libier na svojich olympijských zmluvách.

 

  • Poskytovateľ personálu: Až neuveriteľných 6500 ľudí dostalo zamestnanie na OH v Londýne roku 2012 prostredníctvom britskej personálnej agentúry Adecco. Firma spracovala viac ako 164,000 žiadostí o zamestnanie a registrovala viac než 37,000 životopisov.

 

  • Poskytovateľ ambulančnej starostlivosti: O ambulančnú starostlivosť sa postará National Health Service, ktorá utratí viac ako £ 900,000 pre štyroch súkromných dodávateľov podľa denníka The Guardian. Medzi tieto ambulančné firmy patrí X9 Healthcare, AST Ambulance Services, Thames Ambulance Group a LifeCare Medics, ktorí tak budú pomáhať London Ambulance Service reagovať na  volania na linku rýchlej pomoci 999.

 

  • Zhotoviteľ štadióna: Hlavný znak hier, bude 486 miliónov libier drahý Olympijský štadión, ktorý bude hostiť niekoľko udalostí, vrátane otvorenia a záverečných ceremónií. Strojárenská firma Sir Robert McAlpine bola vybraná, aby viedla proces výstavby, vďaka predchádzajúcim referenciám z Emirates Stadium, štadióna futbalového klubu Arsenal.

Olympijské mestečko

Preložil: Dávid Čačík


(Pôvodný autor Sara Sjölin, zdroj: MarketWatch)

Facebook komentár