Britský  bankový systém sa v poslednej dobe ocitá v záchvate zlých správ , v rozmedzí úrokových sadzieb až po škandál technickej poruchy a obvinenia z prania špinavých peňazí, čo spustilo opustenie významnej značky na dôveru v domácom bankovom sektore.

Rozsiahlich 62 % Britov neverí v banky a viac ako tretina priznala že im verila, ešte predtým keď Veľká Británia spadla do recesie, podľa výskumu zverejnenom stránkou Currencies.co.uk v piatok.

Nedávne spory popredných bánk rozpútali nedôveru  medzi britskou populáciou a 40 % z nich začalo presúvať svoje biznisy ďalej od bánk k úverových spoločnostiam, osobných poskytovateľov pôžičiek  a menových špecialistov, ako vyplinulo zo štúdie.

Prieskum bol realizovaný on-line.

„Nepochybne sme svedkami zmeny vo finančnom sektore služieb kde nespokojný zákazníci sa zbavujú svojich bánk a je povzbudivé že niektorí múdro vyberajú špecialistov pre transakcie  na devízovom trhu.“ Povedal Stephen Hughes riaditeľ Currencies.co.uk v jeho tlačovej správe .

Tento rok v lete nebol ideálnym pre Britské banky, pokiaľ ide o zlé správy tohto sektora .

Neskôr počas mesiaca júna banka Royal Bank od Scotland skončila v žiary reflektorov potom čo ju opustilo milióny zákazníkov kvôli technickej poruche a bez prístupu na ich bankové konto. Výkonný riaditeľ  Stephen Heste sa po tomto incidente vzdal svojich ročných bonusov.

Banky HSBC Holdings a Standard Chartered sú hlavnými predstaviteľmi v toku negatívnych letných správ, s ohľadom pre britský bankový sektor, ako čelia samostatným obvineniam z prania špinavých peňazí.

Incident skončil tým že banku Standard Chartered vyšiel na 340  miliónov amerických dolárov na urovnanie zatiaľ, čo banka HSBC v jeho nedávnom prehlásení o zisku uviedla, že ustanovenia na pokrytie  možných pokút tykajúcich sa prania špinavých peňazí budú na úrovni 700 miliónov dolárov.

Banka Barclays si v júli zvýšila pozornosť trhu potom, čo generálny riaditeľ  Bob Diamon rezignoval, z dôvodu vyšetrovania o údajnej manipulácii so sadzbou LIBOR (London Interbank Offered Rate).

Vžšetrovanie ohľadom manipulácie Libor sa neskôr rozšírilo aj na banky  HSBC a RBS.

Škandál LIBOR taktiež zasiahol dôverihodnosť klientov bánk a 30% z opýtaných uviedlo, že škandál s fixnými sadzbami ovplyvnil ich dôveru v banky. Okrem toho 59% oslovených uviedlo že vysoké bonusy bankárov vedú k nižšej dôvere v sektor.

Preložil: Miroslav Katina

Zdroj: MarketWatch

Facebook komentár