Zatiaľ čo je japonský akciový trh sklamaním pre investorov viac ako dve desaťročia, v súčasnej dobe je v strede jednej z jeho pravidelných rely. Ceny akcii sa prebudili koncom roka 2012 a momentálne sú za posledných dvanásť mesiacov približne o 20% vyššie.

Nachádza sa tu veľa rýchlo sa orientujúcich investorov pozorujúcich Japonsko, ktorí sa pýtajú: „Je teraz vhodný čas pustiť sa do toho?“

Moja odpoveď je áno, ale s dôležitým upozornením. Kým som optimistický na to, že japonské akcie sa môžu pohybovať vyššie v nadchádzajúcich mesiacoch, mal by som obhájiť investovanie do nich iba v prípade, ak dolárovo založení investori majú možnosť zaistenia účinku meny slabšieho jenu (viac o tom nižšie).

Takže s týmto upozornením na prekážku, tu sú 4 dôvody, prečo si myslím, že sa môžu v blízkej dobe japonské akcie pohybovať vyššie.

  1. Sú lacné. Napriek súčasnej rely, Japonsko zostáva jedným z najlacnejších trhov v rozvinutom svete spolu s japonskými cennými papiermi, ktoré sa stále obchodujú blízko účtovnej hodnoty.
  2. Nové fiškálne stimuly. Japonský ministerský predseda Shinzo Abe nedávno oznámil balíček stimulov v hodnote 10,3 biliónov jenov. Zatiaľ čo som skeptický ohľadom toho, že to pomôže japonskej dlhodobej stagnácií (ktorá je viac funkciou štrukturálnej nepružnosti v ekonomike a rýchlo starnúcej populácie), stimuly by mali podporiť japonský rast na krátke obdobie.
  3. Zlepšenie globálneho výhľadu. Japonsko, ako otvorená ekonomika, je závislá na exporte. Japonským akciám sa najviac darí, keď sa globálny rast zlepšuje. Aj keď mám skromné očakávania ohľadom globálneho rastu v roku 2013, očakávam nejaké zlepšenie na rozvojových trhoch, najmä v Číne. Japonskí exportéri by mali mať prospech z tohto trendu.
  4. Pripravované monetárne stimuly. Japonská centrálna banka (BOJ) nedávno oznámila inflačný cieľ 2%. Aby sa dosiahli tieto nové ciele, BOJ pretvorila svoj program na nákup aktív do schémy „open-ended,“ čo je obdobou QE3 od FEDu. BOJ bude nakupovať aktíva za 13 biliárd jenov na mesačnej báze, počnúc januárom 2014. Tento program bude oslabovať jen, čo je pozitívom pre domáce akcie a najmä vývozcov. Je to preto, lebo slabší jen robí japonské spoločnosti konkurencieschopnejšie na medzinárodných trhoch.

 

Preložil: Lukáš Jankejech

Zdroj: iSharesBlog

Facebook komentár