Panika z japonských akcií pokračovala vo štvrtok, posielajúc index Nikkei 225 nadol až o 6,4 percenta.

Sklamanie Ministerského predsedu Šinzó Abeho a jeho “tretieho šípu” dlhodobých hospodárskych reforiem a nedávna nečinnosť Banky Japonska riešiť volatilitu na trhu dlhopisov, núti investorov, aby prehodnotili svoj výhľad pre japonský akciový trh, povedali odborníci.

“Je zrejmé, že tri šípy, ktoré vyšli od Aba, sa nestretli s očakávaniami, ktoré boli naozaj vysoké a on ich minul,” povedal David Poh, regionálny šéf alokácie aktív v Société Générale Private Banking.


“V túto chvíľu som trochu opatrnejší, nie je to čas prísť, vytasiť svoju ruku a chytiť padajúci nôž. Najlepšie je sedieť na vedľajšej koľaji a čakať, až do júlových [Horná komora] volieb, “Poh dodal.

Japonské voľby do hornej komory parlamentu sú naplánované na 21. júla. Ak Abeho Liberálno demokratická strana (LDP) získa väčšinu v hornej komore, môže to zjednodušiť legislatívny proces, ktorý stratégovia vnímajú ako pozitívum pre trh.

Abeho troj hlavá politika na podporu rastu začala s monetárnymi a fiškálnymi stimulmi, ale premiér nedávno oznámila svojej dlhodobé stratégie rastu, ktoré však zaostali za očakávaním. Banka Japonska a jej nonšalantnosť pri riešení výkyvov na trhu vládnych dlhopisov na poslednom menovom zasadnutí, taktiež viedli k nervozita na trhoch.

“Existuje veľa kusov, ktoré musia zapadať v najbližších dňoch a týždňoch, aby sa vštepila dôvera v” Abenomics ‘, “povedal Nicholas Spiro, výkonný riaditeľ Spiro Sovereign Strategy.

“Sú to JGBs [japonské vládne dlhopisy], ktoré sa oplatí sledovať, ako vláda potrebuje dlhopisový trh upokojiť, aby banky presadzovali ich stratégie rastu a rovnako tak dôležité pre zachovanie fiškálnej dôveryhodnosti,” dodal .

Posledný nárast  japonského jenu, čo je negatívum pre krajinu exportérov zásob, tiež prispel k rozdúchanie straty v indexe.

Jen posilnil na 10-týždenné maximum vo štvrtok, rastúc o 2 percentá na zhruba 94 jenov proti americkej mene.

Nikkei 225 stratil okolo 21 percent od 22. mája – deň, kedy sa index dostal o vlások  na kľúčovú 16.000 úroveň – umiestnením na územie medvedieho trhu už druhýkrát za menej ako týždeň. Spadol na tak nízko ako 12.415 vo štvrtok, kedy opäť vzrástol na 12.445 na konci obchodného dňa.

Obchod rýchlych peňazí

Podľa Glena Wooda, vedúceho predaja Global, Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities, predaj je výsledkom obchodníkov, ktorí sa snažia získať nejaké “rýchle peniaze” zo stola s tým, že pohyb pod 12.000 donúti trh do “nebezpečného teritória”.

Avšak, Wood povedal, že je pozitívny voči trhu v najbližších 6 – 18 mesiacoch, teda vníma aktuálne výpredaje ako nákupnú príležitosť.

“Japonsko prechádza radikálnymi zmenami, tieto zmeny sa nezastavili a veci sa neotočili späť. Je plnou parou vpred. Bolo načasovanie v súlade s očakávaním trhu? Snáď nie. Boli tam špecifiká pre oporu, akú investori hľadali ? Asi tiež nie, “povedal Wood.

“Ale mali by sme vedieť, že je to spôsob, ako Japonsko pracuje. Koná sa veľká zmena vo vláde a v Banke Japonska a to nie je ocenené na trhu,” povedal.

Počas budúceho roka a pol, Wood očakáva, že trh sa dotkne 20.000 – takmer o 60 percent vyššie zo súčasnej úrovne.

Preložil: Lukáš Jevčík

Zdroj: Yahoo Finance

Facebook komentár