Čínske držanie amerických dlhopisov sa v máji tohto roka vyšplhalo na rekordné úrovne, aj napriek širokému odpredaju vládneho dlhu tejto krajiny.

Čína, ktorá je najväčším zahraničným držiteľom amerických štátnych dlhopisov zvýšila svoje podiely US vládneho dlhu 25,2 miliárd amerických dolárov na 1,316 biliónov dolárov, podľa údajov Amerického ministerstva financií (AMF) .

Japonsko, ktoré je druhým najväčším držiteľom medzitým znížilo svoje podiely o 1,7 miliardy dolárov na 1,11 biliónov dolárov.

Celkovo možno povedať, že v máji zahraniční investori predali dlhoročné americké cenné papiere už štvrtým mesiacom za sebou – pokles o 27,2 miliardy dolárov v hodnote cenných papierov, v porovnaní s aprílovým poklesom o 21,8 miliárd dolárov.

Americké štátne dlhopisy od začiatku mája utrpeli prudký odpredaj, ako je vidno nervozita okolo plánu Federálneho rezervného systému – zmenšiť jeho program nákupu dlhopisov. Výnosy 10-ročných dlhopisov , ktoré sa pohybujú v opačnom smere k cenám, sa na začiatku mája zvýšili z 1,7 percenta, na maximá 2,74 percenta na začiatku júla.

“Čínske rezervy rastú a musia sa niekde umiestniť – všeobecne je v nich veľa dôvery, akoUSA robí dobrú prácu v sceľovaní svojho hospodárstva a jeho fiškálna bilancia by mal byť v omnoho lepšom stave,” – poznamenal Nizam Idris, šéf divízie cenných papierov s pevným výnosom u spoločnosti Macquarie.

Čínske devízové rezervy (najväčšie na svete) na konci druhého štvrťroka vzrástli na 3,5 biliónov dolárov od 3,44 biliónov dolárov na konci prvého štvrťroka. Krajina nazhromaždila svoje veľké devízové rezervy, v dôsledku svojich veľkých obchodných prebytkov.

Prebytok obchodnej bilancie v tejto krajine sa v júni zvýšil na 27,75 miliardy dolárov z 20,43 miliardy dolárov v máji.

“Centrálne banky nie sú ako Pimco – ich cieľom nie je maximalizácia zisku, je to pre bezpečnosť a likviditu. Preto krátkodobé cenné papiere stále vyzerajú pre investorov atraktívne s cieľom „kúpiť a držať”.

Analytici očakávajú, že držanie amerických dlhopisov pre Čínu bude aj v dohľadnej budúcnosti naďalej rásť, vzhľadom k nedostatku možných alternatív, kde by mohli zaparkovať svoje obrovské devízové rezervy a rastúci prebytok bežného účtu.

Zdroj: Reuters

Facebook komentár