Prechádzka niektorými najlepšími trhmi s potravinami na svete môže poskytnúť viac zábavy, drámy a lahôdok pre oči ako čokoľvek iné čo nájdete v potravinovej sieti.

Ponuka nehovorí iba komplexné príbehy o krajine, závisí aj od ročného obdobia, čo je na večeru a čo je drahocenné pre danú kultúru.

Zatiaľ čo zastupujú funkciu komunitného centra, poskytujú aj potraviny vrátane nespočetných chutných lákadiel.
Niektoré z týchto 15 svetových vychýrených trhov patria medzi najbohatšie čo sa týka ponuky, histórie a miestnej chuti.

Trh Borough Market, Londýn, Anglicko

Tradicionalistický s obchodmi vedľa seba a trendy určujúcimi remeselníkmi bol najstarší trh Londýna, založený pred 800 rokmi. Viac ako 100 stánkov ponúka pečivo, cukrovinky, syry, údeniny, víno, pivo, ovocie, zeleninu, korenie, mäso, ryby a plody mora spolu s ohromujúcou škálou reštauračných možností, počnúc thajskou pouličnou stravou po indickú dosu a argentínske empanadas. Trh je taký populárny, že dokonca publikuje svoj vlastný časopis Market Life.


Trh Carmel Market, Tel Aviv, Izrael

Skutočná opera čaká v každej uličke, kde sa obchodníci zabávajú spievaním, aby predali svoj tovar. Nasledujte hudbu za čerstvo upečenými bourekas -slané pečivo plnené syrom, špenátom, alebo zemiakom – alebo za údenými grilovanými klobásami, alebo celú ázijskú časť pre milovníkov východných ingrediencií. Minzar, reštaurácia ktorá je tu otvorená 24 hodín denne je skvelou zastávkou na naplnenie žalúdka.


Rybí trh, Bergen, Nórsko

Kým okoloidúci si môžu kúpiť vákuovo baleného lososa a doniesť si ho domov ako suvenír, najlepšie je pridať sa k jednému zo 40 dodávateľov a ponoriť sa priamo medzi klenoty okolitých severských vôd. Tu si môžete porovnať a prezrieť kraba a rozhodnúť (raz a navždy) či ten krab, ktorý pláva vo vašom člne je kamčatský, kráľovský alebo krab jedlý. Toto je aj miesto, kde si dobrodruhovia môžu odštipkávať z veľrybieho mäsa.


Jemaa el-Fnaa, Marakéš, Maroko

V strede Starého mesta na hlavnom námestí sa vždy koná veľká šou, kde vás medzi stánkami s čerstvo vytlačenou pomarančovou šťavou a exotickými čajmi budú zabávať zaklínači hadov, veštci, brušné tanečnice a cvičitelia opíc. Keď však nastane noc, energia centra Marakéša výrazne vzrastie, kde sa vo viac ako 100 kuchyniach grilujú kebaby,  dusia tajine a varí kuskus až do skorých ranných hodín.


Mokrý trh Kreta Ayer, Singapúr

Tento trh  zapĺňa všetko, čo sa zvíja, plazí alebo vlní, kde sú v ponuke úhory, žaby, hady a plazy vrátane mäsa, potravín a bylinkových prípravkov. Názov atrakcie čínskej štvrte Singapúru “mokrý trh” pochádza z rituálu neustáleho polievania podláh, preto sa tak obujte, aby ste dokázali prejsť malými potôčikmi. Zastavte sa aj na poschodí na jedlá s rezancami a tofu, kde sú reštaurácie.


La Boqueria, Barcelona, Španielsko

Vitajte v  jamonovom nebi! Vyskúšajte to najlepšie zo španielského naloženého mäsa, od belloty po chorizo až serrano na historickom mieste, ktoré leží hneď vedľa populárnej pešej časti mesta,  Las Ramblas. Potom si zoberte manchego syr, manzanilla olivy a marcona mandle, z ktorých si budete zajedať po celý deň. Alebo sa vydajte do jedného z tapas barov na  dusené mäso s cícerom na katalánsky spôsob. Na tomto mieste stál trh od 13. storočia. Dnes sa tu vo vnútri železnej haly, nachádza 250 uponáhľaných obchodníkov.
 

Trh Les Halles de Paul Bocuse, Lyon, Francúzsko

Miestny hrdina Paul Bocuse je jedným z najvplyvnejších svetových šéfkuchárov, takže jeho pečať je zárukou mimoriadnej kvality.  Moderná sklenená budova bola otvorená v r.1971, ale Bocuse požičial svoje meno tomuto priestoru v r.2006 a toto miesto slúžilo ako trhovisko od r. 1859. Čo očakávať v tejto ikone Lyonu : bohatstvo  miestnych produktov, od slimákov po ustrice, foie gras až malinový koláč. Nebuďte prekvapení ak tu narazíte na ďalšie mená s mišelinovou hviezdičkou.
 

Trh Mercado de la Merced, Mexico City, Mexico

Do tejto svätyne Scovillovej stupnice sa hrnú milovníci čili, kde medzi sebou existujú tucty paprík s inými prísadami mexickej kuchyne, ako je huitlacoche, kaktusové listy, omáčka mole a iné. Nachádza sa tam nepreberné množstvo pinatas, ktoré čakajú že ich naplníte sladkosťami. Miestni prichádzajú na antojitos, pouličné tacos, quesadillas a sopes a trh zvlášť ožíva 24. septembra, v deň osláv jeho svätého patróna, keď mariači vyhrávajú v uličkách.
 

Trh Mercado del Puerto, Montevideo, Uruguaj

Vo vnútri tohoto pavilónu v Montevideu zdatní asadors pripravujú steaky, hydinu, divinu, údeniny a možno aj zeleninu v každej z tucta reštaurácii v štýle parrilla grill. Uchmatnite si rýchle predjedlo v Empanadas Carolina blízko vstupu na ulicu Piedras, predtým ako sa usadíte pri pulte jednej z reštaurácií na mäsovú hostinu. Zakončite to s medio y medio – osviežujúcim sladkým a suchým bielym vínom v Roldo.
 

Trh Mercato Centrale, Boloňa, Taliansko

Jedno rozhliadnutie vám presne odhalí prečo je Boloňa známa ako hlavné mesto jedla Talianska. Toto miesto je zodpovedné za mnohé kulinárske klenoty krajiny, zahŕňajúc parmskú šunku,  balzamikový ocot a mortadelu. Toto je miesto na nákup miestnych pokladov spolu s kuchynskými doplnkami ako sú krájače cestovín a krájače na salámu. Obed si vychutnajte v priľahlej kaviarni gurmánskeho obchodu A.F. Tamburini, kde sú domáce cestoviny neodolateľné.


Trh, Queen Victoria Market, Melbourne, Austrália

S viac ako 700 obchodníkmi, najrozľahlejší trh na južnej pologuli zaberá až dva mestské bloky zložené z množstva”hál.” Deli Hall je miesto, kde získate všetky druhy údenín a syrov, zatiaľ čo Meat Hall ponúka všetko od klokana, cez krokodíla, po kurča. Food Court ponúka multi-etnické zážitky s jedlami od Stredného Východu, po Áziu až Taliansko so 400 miestami na sedenie. Ohromený? Pred nakupovaním sa vydajte na jeden z mnohých ranných výletov.
 

Bazár korenín, Istanbul, Turecko

Žiarivé, farebné kopce v šafránovej, zlatej, zelenej, rubínovej a jantárovej farbe poskytujú ozajstnú pastvu pre oči a je to aj obľúbené miesto pre amatérskych fotografov. Hneď vedľa Istanbulského rozsiahleho Veľkého bazára je 88 “izieb” v budove, ktorá pochádza zo 17. storočia, kedy sa nazývala “Egyptský trh”, kvôli tovaru, ktorý sa tu dovážal z Káhiry. Okrem korenín je to skvelá zastávka na nákup suvenírov ako sú bylinky, oleje, oriešky, mydlá, sušené ovocie a krabičiek tureckého medu.
 

Trh Svätého Vavrinca, Toronto, Kanada

V tejto moštruóznej tehlovej budove sa vždy niečo deje. Prechádzka medzi tovarom od rybárov, mäsiarov, syrárov a obchodníkov s potravinami je ešte príjemnejšia s mestskou špecialitkou v ruke – sendvičom s kanadskou slaninou, čo je hrubý krajec bravčoviny s kukuričnou kôrkou v kaizerke – ktorý kúpite v pekárni Carousel na poschodí. V soboty sa Severný trh zapĺňa miestnymi farmármi. Lekcie, prednášky, ukážky varenia a prehliadky so sprievodcami robia túto budovu jednou z najrušnejších v Toronte.
 

Tsukiji, Tokio, Japonsko

Suši: je to čo je na raňajky na okraji tohto svetoznámeho rybieho trhu. Pri 2000 tonách rýb a plodov mora, ktoré tu prúdia každý deň, je ťažké nájsť lepšie ceny, čo dokazuje vzrušenie majiteľov reštaurácií, malopredajcov a veľkopredajcov, ktorí sa snažia uchmatnúť najlepšie kusy na dražbe tuniakov. Nakupovať môžu len licencovaní obchodníci a hoci je prístup na trh s veľkoobchodnými cenami limitovaný, skoro ráno môže prísť na dražby obmedzený počet divákov.
 

Jelisejevský trh, Moskva, Rusko

Nakupujte ako cár v  prestavanej rezidencii z 18. storočia, ktorá prekypuje barokovými prvkami. Tu pod pozlátenými stĺpmi a žiariacimi lustrami je to správne miesto, kde sa zásobíte kaviárom, jeseterom a toľkými druhmi čokolády, až sa vám z toho zakrúti hlava, 24 hodín každý deň. Chcete vodku v replike Fabergeho vajca? V uličke vás čaká široký výber. Pri osadenstve oblečenom v tradičných kostýmoch vás čakajú skutočne unášajúce nákupné horúčky.

Preložil: Jan Chupac

Zdroj: Fodor’s Travel

Facebook komentár