Ak Vás zaujal niektorý z článkov a chcete podporiť našu prácu, najjednoduchší spôsob ako tak urobiť je kliknúť na “páči sa mi to“, alebo náš článok “tweetowať.  Vaša odozva nás vedie k tomu aby sme pokračovali v publikovaní a preto Ďakujeme za každú jednu návštevu, odporúčenie, zdielanie, like alebo tweet… :-) Team portálu www.FinancnyTrh.com

Nový starosta New Yorku sľuboval zmenšiť priepasť medzi bohatými a všetkými ostatní. Ale pokiaľ ide o trh s nehnuteľnosťami, čelí ťažkému boju.

Dva dni po tom, čo starosta Bill de Blasio zložil prísahu, niekoľko maklérov na Manhattane zverejnilo správy, ktoré odhaľujú, že trhu luxusných nehnuteľnosti na Manhattane sa darí.

Priemerná predajná cena bytu alebo apartmánov v priebehu posledných troch mesiacov roka 2013 dosiahla úroveň 855 000 amerických dolárov – podľa maklérskych spoločností Prudential Douglas Elliman a Corcoran Group. Dve ďalšie veľké maklérske firmy – Halstead Property a Brown, Harris Stevens oznámili priemernú cenu okolo 841 000 dolárov. To je výrazne vyššia, ako stredná cena za rodinný dom v USA, ako v novembri dosiahla 196 000 dolárov, podľa dát Národnej asociácie realitných kancelárií.

( Súvisiace: Nemci v Taliansku skupujú luxusné nehnuteľnosti )

Jonathan Miller, prezident spoločnosti Miller Samuel – firma, ktorá vyrába správu o tomto trhu s názvom Elliman povedal: Ceny na Manhattane dosiahli “najvyššiu priemernú predajnú cenu”, kedy sme prešli typicky slabým štvrtým štvrťrokom.

Najdrahšie domy zaznamenali najväčšie zisky. Top 10% domov bolo predaných za rekordnú priemernú predajnú cena na úrovni 4,9 miliónov dolárov, čo je medziročný nárast o 10,4% – uviedol Miller.

Predaj nových domov pomohli zvyšovať ceny. Miller poznamenal, že vyvolávacia cena nového bytu na Manhattane je zvyčajne zhruba 3 milióny dolárov.

Ďalej dodal: “Developeri vedia, že iba budovanie luxusných bytov, je pre nich jediný spôsobom, aby zarobili nejaké peniaze.“

40 až 100-stôp široký byt v rezidenčnej štvrti môže stať až 10 miliónov dolárov, alebo viac. Byt na 110. ulici a 8. avenue postavený pred 20. rokmi o veľkosti 30 000 štvorcových stôp bude stáť 25 miliónov dolárov.

( Súvisiace: Rusko – Trh luxusných nehnuteľností je na vzostupe )

Ale kto ich kúpi za tieto ceny? Peniaze prichádzajú z Wall Street a medzinárodných nákupcov – povedal Miller.

Počet vytvorených miest vo finančnom sektore v New Yorku môže byť veľmi nízky, ale investičné banky svojim zamestnancom stále platia veľké peniaze. Priemerný bonus za rok 2012 dosiahol úroveň 121 900 dolárov a očakáva sa, že v roku 2103 bude ešte vyššií.

Medzinárodní kupci, vrátane mnohých Číňanov boli taktiež nákupcami týchto nehnuteľností, pretože považujú Manhattan za bezpečné miesto pre zaparkovanie ich prebytočnej hotovosti.

( AK by niekoho bavili preklady podobných “finančných článkov” pre komunitný projekt, nech sa Nám ozve na Facebook do správy )

Zdroj: CBSNews

Facebook komentár