Toto je článok zo série „Prednášaj ako TED“, v ktorých kouč ktorý sa venuje komunikovaniu – Carmine Gallo – aplikuje tipy, techniky a nahliadnutia aby pomohol ponikateľom a biznis profesionálom predávať ich nápady viac presvedčivejšie. Tieto myšlienky sú inšpirované konferenciu TED-u v rámci najslávnejších rozhovorov vo svojej 30-ročnej histórii.

( Toto je ďalší článok NAŠHO NOVÉHO PROJEKTU S NÁZVOM MotivacnyWeb.sk, ktorý je zatiaľ pre Vás Prístupný Na Facebooku )

Prednášky z TED sú inšpiratívne, kreatívne, informujúce, zabávajúce a keď posúdime čísla tak prudko návykové. Prezentácie na TED.com majú viac ako 1 miliardu prezretí. Prezerajúci sledujú na stránke TED videá v priemere s viac než 2 miliónmi pozretí denne.

Niektoré prezentácie, napr. ktorú rozprával Bill Gates v roku 2009 na tému malárie v tretích krajínách sveta, dosiahla počet prezretí, viac ako niekoľkých miliónov. Ako si Gates dokázal získať celosvetovú pozornosť pre niečo dôležité v jeho 18 minutovej prednáške a jeho slideshow? Veda má odpoveď a ponúka cennú lekciu pre Teba v každej daľšej prezentácii.

Gates, keď zodvihol sklenný ďžbán zo stola pred ním TED obecenstvu povedal: Vypustite komáre! „Malária je šírená komármi.“ Otvoril ďžbán a povedal: „ Priniesol som nejaké. Nehám ich sa tu potulovať naookolo. Neni žiadny dovod , iba chudobní ľudia by sa mali nakaziť.“ Publikum na chvíľu sedelo omráčene ticho, potom sa začalo smiať, tlieskať a kričať. Samozrejme neboli šťastní ohľadom tejto témy, ale vedeli že Gates im podal neobvyklou cestou aby uvažovali o danom probléme.

Mozog nemôže ignorovať neobvyklé. Tento koncept je veľmi dobre zavedený vo vedeckej literatúre. Nepriateľné, nezvyčajné a neočakávané elementy v prezentácii intrigujú obecenstvo, vytriasa ich z ich anticipovaných názorov, a podáva im nový spôsob ako sa pozerať na svet. Gates vytvoril čo neurovedci nazývajú „emocionálne nabitá udalosť:“ šokujúci, pôsobivý alebo prekvapujúci moment ktorý zoberie poslucháčovu pozornosť and poslucháč si ho zapamätá dlhú dobu po ukončení prezentácie.

Emocionálne nabité udalosti vytvárajú zvýšený stav emócií ktoré vytvoria že Vaše publikum si viac zapamätá Vaše posolstvo. Nenavrhujem aby ste vypúštali komárov vo Vašej daľšej prezentácii, ale odporúčam aby ste vytvorili „udalosť“ aby sa Vám podarilo vyvolať radosť , šok , strach alebo prekvapenie. Takého udalosti môžu byť ako jednoduché tak aj pôsobivé príbehy, ako som už prediskutoval v časti jedna tejto série. Taktiež môžu zahŕňať demonštrácie, videá, rekvizity alebo vizuálne nadviazajúce PowerPointové slidy.

Učenie je vzrušenie. Hudobník Peter Gabriel navštívil konferenciu TED v roku 2006 a povedal, „Vystavenie nových nápadov a zaujímavých nápadov bolo pre mňa hlavných vzrušením.“ Nesrandoval. Učenie je návykové, vďaka v tvare madle sivej veci vo Vašom spánkovom vačku – amygdala. Amygdala uvoľňuje dopamín, ktorý sa správa ako by Váš mozog mal od prírody gombík „uložiť“. To vysvetľuje prečo sme vzrušení pri učení niečoho nového.

Spúštače učenia majú tie isté oblasti odmeny v mozgu ako drogy a gemblovanie. Drogy a gemblovanie sú samozrejme umelé spúštače. Viac prírodná cesta ako dosiahnuť mentálny vrchol je naučiť sa niečo nové a vzrušujúce. Dopamín je taký dôležitý pre zadržiavanie a učenie sa vtedy keď je prítomnosť, zvykneme si pamätať zážitok alebo posolstvo. Keď chýba, nič sa nám nezdá že by k sebe patrilo.

Sme prírodní objavitelia. Rober Ballard objavil Titanic v roku 1985. Dostal povstanie publika na TED za jeho prezentáciu, Prekvapujúco skrytý svet v hlbokom oceáne.

Ballard mi v interviu pre Rozprávaj ako TED povedal: „Vaša misia v hocijakej prezentácii je aby ste informovali, naučili a inšpirovali.“ … „Môžete inšpirovať ľudí len vtedy keď im ukážete nový spôsob ako sa pozerať na svet v ktorom žijú.“

Keď dáte ľudom nový spôsob akým by sa mali pozerať na svet v ktorom žijú, klopete na milión rokov adaptácií. Ak by primitívny muž nebol neobvyklý, už dávno by bola ľudská rasa vymretá. Podľa Johna Medina, vývojový molekulárny biológ na Washingtonskej Univerzite Medicíny, 99.99 percent všetkých druhov ktoré do teraz žili sú už vyhynuté. Ľudský mozog sa adaptoval do drsného prostredia, povoľujúci človeku prežiť.

Medina vraví: „Existujú dva spôsoby ako poraziť krutosť prostredia: Môžete sa stať silnejším alebo múdrejším. Vybrali sme to to druhé.” Dodáva: Sme prirodedzení prieskumníci ktorí majú neuhasiteľnú potrebu vedieť a učiť sa.

Keď nápad alebo produkt je zabalená a prezentovaný ako nový, prekvapujúco alebo nečakane, je skoro nemožné ho ignorovať. Podľa neuromarketingového experta a profesora – Dr.A.K.Pradeep, “Naše mozgy sú trénované aby hľadali niečo nádherné a nové, niečo čo vytŕča, niečo čo vyzerá chutne.“

Podajte Vášmu obecenstvu niečo lahodné na čom si pochutia.

Preložil: Adam Bartanus

( AK by niekoho bavili preklady podobných článkov “Komunitného Motivačného projektu”, nech sa Nám prosím ozve na Facebook do správy )

Zdroj: CBS

Facebook komentár