Zlá správa pre tých z nás, ktorí majú radi vkladanie fotiek jedál na Instagram: Google pracuje na aplikácii, ktorá používa umelú inteligenciu, aby vás informovala o tom, koľko kalórií je na fotografii.

Hovorí sa tomu Im2Calories a v skúšobnej verzií výskumného oddelenia spoločnosti Google, vedec Kevin Murphy minulý týždeň vedel zistiť, koľko kalórií majú jeho raňajky – vajíčka, toasty a slanina.

Nevyžaduje fotografie s vysokým rozlíšením, alebo nechce od užívateľa nič prehnané. Proste sa na to “pozrie” a povie vám, ako je zdravé (alebo nie je) Vaše jedlo.

Súvisiace:  Google sa pokúsil vytvoriť zariadenie umožňujúce lietanie ľudí

Je však možné, že tento skúšobný projekt – aplikácia Im2Calories nikdy neuvidí denné svetlo pre priemerného používateľa, aj keď Google získal patent pre túto technológiu.

Jeho úlohou naozaj nieje Vám komplikovať život. Ale počas jeho prednášky v minulom týždni na summite v Bostone Murphy poznamenal, že cieľom pre produkt spoločnosti nie je výsmech toho, čo konzumujete, ale namiesto toho, chce používateľom pomôcť lepšie sledovať a ľahšie udržať tzv. rozloženie potravín.

A nakoniec by to celé mohlo byť súčasťou jedného veľkého projektu, ktorý by mohol presahovať aj oblasť sledovania verejného zdravia. Rovnaká technológia, ktorá umožňuje spoločnosti Google hádať, čo je na tanieri, by taktiež mohla (v nie až tak vzdialenej budúcnosti) byť použitou pre veci, ako je “oscanovanie” rušnej ulice a povedať vám, kde je s najväčšou pravdepodobnosťou voľné parkovacie miesto.

Murphy počas svojej prezentácii poznamenal: “Ak sa nám podarí urobiť podobnú aplikáciu pre oblasť jedál, bude to naozaj veľká vec.”

Súvisiace:
Google je partnerom možného plávajúceho bazénu na East River v New Yorku
Google pracuje na inteligentných kontaktných šošovkách, ktoré môžu sledovať zdravie Vašeho tela

Tzv. „samovzdelávanie technológií“, kde počítačové programy sa v priebehu času stávajú múdrejšími, sa rýchlo stávajú oblasťou nových pretekov zbrojenia v Silicon Valley, keďže technologické spoločnosti, ako Google a Facebook súperia o obrovské množstvo generovaných dát.

Rovnako tak ako aplikácia Microsoft, ktorá zisťuje, na základe fotky Váš vek, to isté môže byť realitou preto čo (koľko kalórií) máte na tanieri a je jedným z tých príkladov, ako sa táto technológia môže stať súčasťou nášho každodenného života.

Zdroj: Popular Science

Facebook komentár