Všetci máme aj takých priateľov, ktorí naoko bez problémov plávajú životom, nikdy nestresujú pre peniaze či úspech, a napriek tomu majú z oboch nazvyš.

Na dôchodok už majú nasporené, v práci sa im darí, a popri tom ešte majú čas štverať sa po horách, či behať maratóny. Ich životy nám v podstate lezú na nervy.

To preto, že väčšina z nás nedokáže sporiť, čoraz viac sa zadlžujeme a máme strach o svoju budúcnosť. Ak sa chcete dozvedieť, čo si vaši úspešní priatelia myslia, no nepovedia, o vašom hospodárení s peniazmi, čítajte ďalej.

Súvisiace: 6 nesprávnych domnienok, ktoré Vám bránia stať sa bohatým

Nadmerné míňanie je ťažké obmedziť.

1. Nemáte vytvorený rozpočet

Aj vy máte kamaráta, od ktorého si stále požičiavate? Ten si už určite myslí, že by ste sa mali pridržiavať istého rozpočtu. Našťastie, na vytvorenie rozpočtu stačí iba pár kliknutí myšou.

„Nájdite si systém, ktorý vám vyhovuje, môžete používať napríklad aplikácie Supermon, či Rodinný rozpočet, alebo si jednoducho vytvorte tabuľku v Exceli,“ radí Kate Holmesová, certifikovaná finančná poradkyňa a zakladateľka spoločnosti Belmore Financial. „Zaevidujte všetky transakcie z vašej debetnej a kreditnej karty, a tiež všetky ostatné výdavky z posledných mesiacov, aby ste videli, kam vaše peniaze putujú. Niektoré súčty „spolu“ vás pravdepodobne prekvapia.

„Porozmýšľajte, koľko radosti vám každá zakúpená vec priniesla. Takto možno zistíte, že niektoré výdavky boli zbytočné, a v budúcnosti si ich ľahko odpustíte,“ dodáva.

Finančná poradkyňa odporúča nasledujúcu stratégiu: Na jedlo, bývanie a ostatné nevyhnutné výdavky by malo ísť 50 % z vášho čistého príjmu, 20 % na splácanie dlhov a sporenie, a zvyšných 30 % z rozpočtu môžete minúť podľa vlastného uváženia. Vytvoriť si rozpočet je ľahké, to vám potvrdia aj priatelia, ktorí majú svoje financie pod kontrolou. Horšie však je dodržiavať ho.

Súvisiace: Bohatí ľudia nikdy nehovoria tieto 4 veci a vy by ste taktiež nemali

2. Málo sporíte

Všetci si raz chceme užívať dôchodok. Nepríjemná správa je, že väčšina si ho veľmi neužije, ak sa bude spoliehať iba na dôchodkové peniaze.

Čo teda môžeme urobiť? Dôležité je sporiť si na dôchodok dopredu, tvrdí Kevin Gallegos, viceprezident finančnej spoločnosti Freedom Financial Network. Ten odporúča odkladať si na dôchodok 10 až 15 percent z vašej mzdy v hrubom. Ak je to pre vás veľa, začnite odkladať toľko, koľko si môžete dovoliť.

3. Na kreditnej karte máte veľké dlhy

Finančne gramotní považujú kreditné karty za poistku, nie za bankový účet, z ktorého môžete míňať. Úrok na kreditných kartách môže byť až okolo 17 %. To znamená, že všetko čo kúpite, od večere až po plazmový televízor, vás bude stáť o 17 % viac, ak tento dlh nesplatíte hneď, teda v bezúročnom období.

Dobrý priateľ by vás teda varoval, aby ste kreditnú kartu používali iba v prípade núdze. „Takmer žiadne pôžičky nevraciate v rovnakej výške,“ upozorňuje Gallegos. „V tomto prípade je finančnou poistkou už to, že na kreditnej karte nemáte žiadny dlh.“

Takže nabudúce, ak budete vyťahovať Visu, aby ste zafinancovali ďalší impulzívny nákup, prirátajte si k cene hodnotu úroku a skúste prehodnotiť, či to naozaj stojí za to.

Koľko Vás stoja nákupy aj s úrokmi?

4. Nemyslíte na alternatívne náklady

Alternatívne náklady väčšina z nás pozná, no iba niektorí na ne počas nákupov myslia. Každá platba má totiž dve ceny: jedna je tá, ktorú platíte za produkt alebo službu, a druhá cena predstavuje to, čoho sa vzdávate, keď si daný produkt/službu kupujete. Inými slovami, sú to náklady obetovanej príležitosti. Napríklad ak si kúpite topánky, no potom si už nemôžete dovoliť šaty, alebo odložiť si peniaze na dôchodok.

Známy investor, miliardár Warren Buffett, keď hovorí o alternatívnych nákladoch, často cituje svojho partnera a priateľa, Charlesa Mungera, ktorý zbohatol vlastnou šikovnosťou. Svoje najväčšie omyly v investovaní považujú za zahodené príležitosti, ktoré im zabránili zarobiť viac peňazí. Neinvestovali do niečoho vtedy keď mali, alebo nemohli investovať, pretože ich peniaze boli práve zviazané inou investíciou.

Súvisiace: 10 vecí, o ktorých vedia len bohatí ľudia

5. Príliš ľahko sa vzdávate

Ak ste sa nenarodili bohatý, budete musieť usilovne pracovať, a na to musíte mať pevnú vôľu, ktorá vás môže priviesť k bohatstvu. „Pozrite sa na všetkých úspešných ľudí z rôznych oblastí,“ hovorí John Mulry, certifikovaný poradca pri podnikaní pre spoločnosť GKIC. „Všade boli prekážky, pokušitelia a pády, no ich túžba uspieť a odhodlanie všetko prekonať, bola väčšia ako čokoľvek iné. Aby dosiahli svoj cieľ, nenechali sa ničím zastaviť.“

Väčšina priateľov by vám nevyčítala, že veľmi rýchlo kapitulujete. Je teda načase urobiť neľahké rozhodnutie, ktoré zvládnu iba víťazi.

6. Príliš často sa stravujete „vonku“

Komu by sa nepáčilo každé ráno sa zastaviť na kávičku v kaviarni, potom ísť na obed s kolegami, a neskôr sa po práci zastaviť na zaslúžené frapučíno? Viete však, čo si myslí váš kolega, ktorý si do práce nosí jedlo z domu? „To je strata peňazí.“

Zapamätajte si: Ak si urobíte kávu doma, zaplatíte za ňu asi 27 centov, ak pridáte cukor a mlieko, bude vás stáť okolo 75 centov. Takto ušetríte viac ako polovicu ceny za kávu. Ak si prerátate, koľko tak ušetríte za rok, vyjde vám celkom pekné číslo. Ako sa tešíte na rannú kávičku v kaviarni teraz?

Ak chcete ísť na dovolenku, musíte si rozložiť financie.

7. Nemáte jasný finančný cieľ

Takže máte priateľa, ktorý sa zúčastňuje na maratónoch, zdoláva najvyššie hory, zarobil už milióny a nemá ešte ani 30? Prvé čo by vám poradil je, že si musíte stanoviť jasný cieľ a naučiť sa hospodáriť s peniazmi.

„Je veľmi ťažké dostať sa niekam, ak neviete, kam chcete ísť,“ radí Gallegos. „Podobne je veľmi ťažké šetriť, keď neviete, na čo šetríte. Cieľom môže byť pohodový dôchodok, dovolenka, nový nábytok, vzdelanie vášho dieťaťa, či čas na tréning na maratón.“
Nech je váš cieľ akýkoľvek, zapíšte si ho. Potom si naň vytvorte rozpočet. Ak sa zaseknete, poproste o radu kamaráta, ktorý zdolal Mount Everest.

8. Potrebujete rezervu pre prípad núdze

Život má vo zvyku hádzať nám pod nohy polená vo forme pokazeného auta, nečakanej operácie, či nefunkčnej chladničky. Vaši priatelia si možno myslia: „Tento hlupák sa snáď nazdáva, že nepotrebuje žiadnu rezervu?“

Či už vás prepustia z práce, alebo sa vám prihodí ešte niečo horšie, mali by ste mať istotu, že pokryjete všetky nevyhnutné výdavky na 3 až 6 mesiacov.

Súvisiace: Ako zostať bohatý, keď sa takým stanete?

9. Príliš veľa míňate na trendy

Máte kamarátku s iPhonom 4, ktorá nosí neznačkové rifle a má doma lacný televízor? Buďte si istý, že nad vašimi novými hodinkami od Apple, 300-eurovými džínsami a inteligentnou TV iba krúti hlavou.

Tajomstvo je v tom, že by ste mali skoncovať s impulzívnymi nákupmi a veriť svojej intuícii práve vtedy, keď máte chuť rozmaznávať sa. Ak sa vám to nedarí, pozvite na nákup kamarátku s tým starožitným iPhonom.

Ďalším dobrým trikom ako obmedziť míňanie, je platiť v hotovosti. Je to oveľa nepohodlnejšie a vtedy si najlepšie uvedomíte, koľko v skutočnosti míňate. Gallegos cituje prieskum, podľa ktorého tí, čo platia v hotovosti, zvyčajne míňajú o 15 až 20 % menej. To je presne odporúčaná suma na dôchodkové sporenie.

Preložila: Mariana Ferusová

Zdroj: Yahoo, NYTimes

Facebook komentár