Apple údajne zvažuje úplne zastaviť sťahovanie hudby cez iTunes, za účasti dvoch rôznymi možných scenárov. V prvom prípade sa bude jednať o ukončenie predaja skladieb do dvoch rokov a ďalšia menej agresívna stratégia je pre zastavenie predajov v najbližších troch až štyroch rokov.

Paul Resnikoff pre Digital Music News s tým, že citoval zdroje s aktívnymi obchodnými väzbami firmy Apple ohlásil: “Nejedná sa o otázka či, ale kedy Apple nahradí svoj online hudobný obchod v prospech služby pre streamovanie Apple Music.

Apple následne cez stránku Recode oznámil, že správa z Digital Music News “nie je pravdou,” ale nebude to ďalej komentovať, keďže informácie sú nepresné.

Napriek tomu podnikanie sťahovania hudby je v poklese a mnohí významný predstavitelia tohto priemyslu sú zvedaví, ako sa spoločnosť Apple bude s tým zaoberať.

Jednou z možností je, že Apple vyradí predaje skladieb u iTunes cez krajiny, v ktorých je streamovanie obľúbené, ako v USA a Veľkej Británii.

Agentúra Bloomberg skôr v tomto mesiaci hlásila: “Avšak niektorí predstavitelia zo spoločnosti Apple sú odhodlaní nenechať Apple Music, aby ohrozila jej ziskový obchod sťahovania hudby. Obchod iTunes údajne generuje príjmy takmer v rovnakej miere, ako je trojnásobok príjmov v službe Apple Music.

Súvisiace:
Jay-Z kúpil firmu streamovania hudby – Aspire za $ 56 miliónov
Google Music ponúka bezplatnú službu! Konkurencia Pandora a Spotify

Zdá sa, ako keby tam bolo vidno vnútorný konflikt v hudobnom oddelení spoločnosti Apple a všetky známky poukazujú na stratégie výkonného riaditeľa a spoluzakladateľa firmy Beats, menom Jimmy Iovine, keďže je vidno stúpajúcu moc vnútri spoločnosti Apple, ktorej názov je jednoducho “Jimmy”. iTunes a ďalšie on-line služby sú pod dohľadom vedúceho viceprezidenta – Eddy Cue.

Podľa agentúry Bloomberg, Iovine a ďalší vedúci pracovníkov z firmy Beats tlačia na Apple aby “zmenšili dôraz na iTunes a investovali peniaze do služby streamovania (na vyžiadanie), ktoré Beats vybudovala.”

A keď Apple od hudobných vydavateľstiev žiada, aby uzavreli ponuky, jedná sa pravdepodobne o jeho úsilie. Resnikoff píše:

Na tomto poli zohráva významnú úlohu výkonný riaditeľ Apple Music – Jimmy Iovine, dlhoročná spojka Universal Music Group pred odchodom do Apple Pay. Môže zohrať kľúčovú diplomatickú úlohu pri ukončení tejto služby a následnom prechode.

Očakáva sa, že Apple odhalí veľkú aktualizáciu služby Apple Music na svojej výročnej konferencii vývojárov, ktorá sa bude konať v mesiaci jún.

Zdroj: Wired, ZDNet

Facebook komentár