Celosvetove-vydavky-na-reklamu-v-roku-2024-prekrocia-1-bilion

Celosvetové výdavky na reklamu v budúcom roku podľa prognóz spoločnosti Warc prekročia 1 bilión amerických dolárov, keďže svetové hospodárstvo sa bude zotavovať z dopadov inflácie.

Očakáva sa, že globálne výdavky na reklamu v tomto roku dosiahnu 963,5 miliárd dolárov, čo v rámci celého sveta predstavuje 4,4-percentný rast trhu. Konkrétne v Spojenom kráľovstve sa však predpokladá, že trh v roku 2023, vyjadrení v amerických dolároch klesne o 1 %.

V Európe ako celku sa v roku 2023 očakáva pomalý rast, pričom výdavky na reklamu vzrastú len o 0,6 %. Spojené kráľovstvo je najväčším samostatným reklamným trhom v Európe s podielom 4,6 %. Predpokladaný pokles Spojeného kráľovstva v tomto roku je však určitou anomáliou medzi ostatnými veľkými trhmi v regióne, pričom Španielsko by malo podľa prognóz rásť o 5,6 %, Taliansko o 3,2 % a Nemecko o 2,7 %.

Predpokladá sa, že v roku 2024 sa celosvetové výdavky na reklamu zvýšia o 8,2 % a dosiahnu prelomovú hodnotu 1 bilión dolárov. V porovnaní s týmto rokom bude aj európska miera rastu silnejšia, a to o 3,6 %, keďže hospodárska situácia sa zlepší. Podľa júlovej prognózy AA/Warc, výdavky na reklamu v Spojenom kráľovstve sa v budúcom roku reálne zvýšia len o 1,1 %.

Z hľadiska toho, kam smerujú rastúce globálne výdavky na reklamu, naďalej dominuje päť spoločností. Predpokladá sa, že viac ako polovicu celosvetových výdavkov na reklamu v tomto roku pritiahne spoločnosť Alibaba, materská spoločnosť Google – Alphabet, Amazon, majiteľ aplikácie TikTok – Bytedance a materská spoločnosť Facebooku a Instagramu – Meta. Táto dominancia bude pokračovať aj v budúcom roku, pričom sa predpokladá, že tieto spoločnosti zvýšia svoj podiel na 51,9 %.

Celosvetove-vydavky-na-reklamu-v-roku-2024-prekrocia-1-bilion-2

Podľa prognóz spoločnosti Warc sociálne médiá vo všeobecnosti budú v nasledujúcich rokoch najrýchlejšie rastúcim kanálom v rámci výdavkov na reklamu. V budúcom roku budú sociálne médiá pohlcovať viac ako pätinu celkových výdavkov na reklamu v hodnote 227,2 miliardy dolárov. Samotná skupina Meta kontroluje takmer dve tretiny (64,6 %) reklamného trhu sociálnych médií.

Ďalším najväčším hráčom na trhu sociálnych médií je materská spoločnosť TikTok – Bytedance, ktorej príjmy z reklamy sa v roku 2024 odhadujú na úrovni 39,6 miliardy dolárov; je však približne tri a pol krát menšia ako skupina Meta.

Predpokladá sa, že aj maloobchodné médiá zaznamenajú výrazný rast. Predpokladá sa, že tento rok vzrastú o 10,2 % a v budúcom roku o 10,5 % na celkovú sumu 141,7 miliardy dolárov, čo predstavuje 13,6 % všetkých výdavkov na reklamu. Len na Amazon smerujú takmer dve pätiny (37,5 %) všetkých výdavkov na reklamu v rámci maloobchodných médií. Zatiaľ čo však nadnárodné spoločnosti ako Alibaba a Amazon naďalej zaznamenávajú rast, lokálnejší hráči, ako napríklad supermarkety Tesco a Asda (v Spojenom kráľovstve), pokračujú v investíciách do ponuky maloobchodných médií, aby neustále získavali časť rastúceho trhu.

Finančné služby budú v roku 2024 najrýchlejšie rastúcim sektorom z hľadiska výdavkov na reklamu, keďže sa predpokladá ich nárast o 11,5 %. Technológie a elektronika porastú o 11,3 % a farmácia a zdravotníctvo za nimi nezaostávajú, za účasti 11,0 % rastu.

Celosvetove-vydavky-na-reklamu-v-roku-2024-prekrocia-1-bilion-oblasti

Vzhľadom na blížiace sa voľby v USA v roku 2024 sa predpokladá, že výdavky na politickú reklamu dosiahnu nové maximum vo výške 15,5 miliardy dolárov.

( AK by niekoho bavili preklady podobných “finančných článkov” pre komunitný projekt, nech sa Nám ozve na Facebook do správy )

Zdroj: Warc

Facebook komentár