Europa-stale-v-tichosti-dovaza-rusku-jadrovu-energiu

Priemysel jadrového paliva Ruska zostáva viditeľne nedotknutý európskymi sankciami viac ako sedem mesiacov po vojne Kremľa na Ukrajine – na veľké zdesenie predstaviteľov z Kyjeva a ekologických aktivistov.

Napriek ôsmim kolám sankcií, cieleným opatreniam proti vývozu energií a výzvam Ukrajiny na uvalenie úplného embarga na obchod s jadrovým materiálom, zásielky jadrového paliva do členských štátov EÚ z Ruska aj naďalej prichádzajú.

Ariadna Rodrigo, manažérka trvalo udržateľného financovania EÚ v environmentálnej skupine Greenpeace poznamenala, že je „absolútnym šialenstvom“, aby blok pokračoval v snahe bankrotu Kremľa ignorovaním ruského obchodu s jadrovým palivom.

Rodrigo ďalej uviedol: „Ak to vlády EÚ myslia so zastavením vojny vážne, musia prerušiť pupočnú šnúru európskeho jadrového priemyslu ku Kremľu a namiesto toho sa zamerať na urýchlenie úspor energie a obnoviteľných zdrojov.“

Európska komisia pri predstavovaní svojho posledného balíka sankcií nenavrhla zamerať sa na obchod s ruským jadrovým palivom. Výkonná zložka EÚ sa už predtým zamerala na ruskú ropu, zemný plyn a uhlie, ako súčasť širšej stratégie na zvýšenie ekonomického tlaku na Kremeľ.

Podľa vyjadrení Rodriga, Maďarsko a Bulharsko boli nedávno najvýraznejšími hlasmi proti sankciám na ruský urán a iné jadrové technológie.

Komisia opakovane odsúdila ruskú vojnu na Ukrajine a obvinila prezidenta Vladimíra Putina z používania energií, ako zbraní na zvýšenie cien komodít a zasiatie neistoty v 27-člennom bloku. Moskva využitie energetických surovín, ako zbraní popiera.

Niekoľko platných zákazov EÚ pre ruský sektor jadrovej energie, ako je zákaz vstupu do prístavov pre plavidlá plaviace sa pod ruskou vlajkou na prepravu jadrového paliva, obsahuje množstvo medzier a aktivisti tvrdia, že na zníženie závislosti bloku od Ruska sú potrebné oveľa prísnejšie opatrenia.

Tento sentiment potvrdzuje aj Kyjev.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelensky začiatkom augusta povedal, že hovoril s predsedom Európskej rady – Charlesom Michelom o potrebe, aby EÚ uvalila sankcie na ruský jadrový priemysel.

Vtedy Zelensky na Twitteri poznamenal: „Ruský jadrový teror si vyžaduje silnejšiu reakciu medzinárodného spoločenstva, presnejšie sankcie na ruský jadrový priemysel a jadrové palivo.“

Nedávno Zelenského hlavný ekonomický poradca tento názor ešte potvrdil a povedal, že je „mimoriadne dôležité uvaliť sankcie nielen na ruskú ropu“.

„Ropa, plyn, urán a uhlie, to všetko by malo byť zakázané. Pretože tieto peniaze používajú na financovanie aktuálnej vojny,“ ako koncom septembra podľa agentúry Associated Press poznamenal Oleg Ustenko.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí a ruské veľvyslanectvo v Londýne okamžite nevedeli reagovať na žiadosť o komentár.

Energetický vplyv Ruska presahuje ropu a zemný plyn

V apríli rezolúcia Európskeho parlamentu vyzvala na „okamžité“ embargo na ruský dovoz jadrového paliva a vyzvala členské štáty, aby prestali spolupracovať s ruským štátom riadeným jadrovým gigantom Rosatom, na existujúcich a nových projektoch.

Rusko je však dominantným hráčom na celosvetovom trhu s jadrovým palivom a akýkoľvek krok na prelomenie závislosti EÚ na jeho službách by pravdepodobne nebol bezbolestný, najmä keď Rosatom je srdcom európskej závislosti.

Skupina Rosatom, podporovaná Putinom nielenže dominuje v civilnom priemysle, ale má na starosti aj ruský arzenál jadrových zbraní a v súčasnosti dohliada na okupovanú ukrajinskú jadrovú elektráreň Záporoží.

V Európe sa nachádza 18 ruských jadrových reaktorov v krajinách vrátane Fínska, Slovenska, Maďarska, Bulharska a Českej republiky. Všetky tieto reaktory sa pri dodávkach jadrového paliva a iných služieb spoliehajú na gigant Rosatom.

Maďarsko podčiarklo rozsah vplyvu ruskej jadrovej energie v niektorých členských štátoch, aj keď nápor Kremľa na Ukrajine pokračuje, koncom augusta oznámilo výstavbu dvoch nových jadrových reaktorov spoločnosťou Rosatom.

Podľa najnovších dostupných údajov Agentúry pre zásobovanie Euratom sa Moskva v minulom roku podieľala na dovoze uránu do EÚ takmer jednou pätinou (19,7 %). Už len Niger (24,3 %) a bývalá sovietska republika Kazachstan (23 %) boli v rámci do bloku väčšími dodávateľmi uránu.

Podľa odhadov Investigate Europe, v priebehu minulého roka EÚ za dovoz surového uránu z Ruska približne 210 miliónov eur (203,7 milióna dolárov) a ďalších 245 miliónov eur zaplatila za dovoz uránu z Kazachstanu, kde ťažbu jadrového paliva kontroluje Rosatom.

“Hovoríme tu o rozsiahlom objeme peňazí,” povedal Rodrigo z organizácie Greenpeace pre CNBC s tým, že tieto odhady sa týkajú iba dovozu uránu a závislosť EÚ zahŕňa služby v rámci celého dodávateľského reťazca.

Na otázku, do akej miery dovoz uránu do Európy z Ruska podkopáva jeho snahy povzbudiť ostatných, aby prestali dovážať ruské energie, Rodrigo odpovedal: „Skutočnosť, že o tom poriadne nediskutujeme, len poukazuje na dvojité štandardy EÚ.

Hovorca komisie sa nevyjadril, keď ho kontaktovala agentúra CNBC.

Aká „zelená“ je jadrová energia?

Zástancovia jadrovej energie tvrdia, že má potenciál zohrávať významnú úlohu pri pomoci krajinám, s cieľom vyrábať elektrinu a zároveň znižovať emisie uhlíka a znižovať ich závislosť od fosílnych palív.

Kritici však tvrdia, že jadrová energia je nákladnou a škodlivou a je treba sa zamerať na rýchlejšie, lacnejšie a čistejšie alternatívy. Namiesto toho skupiny, ktoré sa zaoberajú environmentálnou kampaňou, tvrdia, že pri plánovanom prechode na obnoviteľné zdroje energie by sa mali uprednostňovať technológie ako veterná a solárna energia.

Ako súčasť taxonómie EÚ – mechanizmu, ktorý definuje, ktoré investičné možnosti možno považovať za „zelené“ – blok kontroverzne uznal jadrovú energiu a zemný plyn – fosílne palivá za udržateľné, v rámci určitých okolností.

Rakúsko v pondelok začalo súdne konanie proti EÚ a hľadá pomoc od spojencov v súvislosti s označovaním jadrovej energie a zemného plynu v bloku ako trvalo udržateľných investičných možností, pričom to označilo za „nezodpovedné a nerozumné“.

EÚ uznala právne kroky, ale uviedla, že nebude komentovať podstatu prípadu.

( AK by niekoho bavili preklady podobných “finančných článkov” pre komunitný projekt, nech sa Nám ozve na Facebook do správy )

Zdroj: CNBC

Facebook komentár