Zakladatel-firmy-Patagonia-rozdava-svoju-miliardovu-spolocnost

Zakladateľ spoločnosti Patagonia – Yvon Chouinard sa vzdáva spoločnosti prevodom na novozaloženú trustovú a neziskovú organizáciu, aby zabezpečil, že jej zisky budú smerovať na boj proti klimatickej kríze.

Chouinard, ktorý bol vášnivým horolezcom a z ktorého sa následne stal miliardár, tento krok oznámil v rámci včerajšieho vyhlásenia.

Napísal: „Namiesto „vystupovania na verejnosť“ by ste mohli povedať, že „ideme na to účelovo“. Namiesto získavania hodnoty z prírody a jej premeny na bohatstvo pre investorov, využijeme bohatstvo, ktoré firma Patagonia vytvára a použijeme ho na ochranu zdroja všetkého bohatstva sveta.“

83-ročný Chouinard uviedol, že sa rozhodol pre jedinečný model vlastníctva namiesto predaja spoločnosti vlastníkovi, ktorý by mohol potenciálne ohroziť hodnoty skupiny Patagonia, alebo sprístupnenia ju verejnosti a ponechania spoločnosti v prvom rade akcionárom.

Namiesto toho sa vlastníctvo spoločnosti zaoberajúcej sa outdoorovým oblečením v hodnote okolo 3 miliárd dolárov, prevádza na Patagonia Purpose Trust a Holdfast Collective.

Chouinard ďalej poznamenal: „Je to už takmer 50 rokov, čo sme začali s naším experimentom v rámci zodpovedného podnikania, a práve sa v tomto posúvame ďalej. Ak máme nejakú nádej na prosperujúcu planétu (a v menšej miere dokonca aj na prosperujúce podnikanie) aj o 50 rokov, budeme robiť to čo robíme aj naďalej (ale aj so zdrojmi, ktoré máme), čo je v našich silách. Toto je ďalší spôsob, ako sme našli svoju ďalšiu časť.“

Spoločnosť Patagonia uviedla, že všetky zisky, ktoré sa nereinvestujú späť do spoločnosti, budú rozdelené spoločnosti Holdfast Collective na účely ochrany životného prostredia (podľa dodatočného poskytnutého vyhlásenia). Spoločnosť odhaduje, že táto suma bude každoročne dosahovať hodnotu približne 100 miliónov dolárov.

Spoločnosť Patagonia, ktorú založil Chouinard takmer pred 50 rokmi, je známa tým, že sa vymyká konvenčným podnikateľským praktikám a svojim záväzkom k udržateľnosti.

V rozhovore pre The New York Times o rozhodnutí Chouinard povedal, že dúfa, že tento krok “ovplyvní novú formu kapitalizmu, ktorá neskončí len zoznamom niekoľkých bohatých ľudí a skupinou chudobných ľudí“.

Ďalej poznamenal: “Chystáme sa rozdať maximálne množstvo peňazí ľuďom, ktorí aktívne pracujú na záchrane tejto planéty.”

Dan Mosley z banky BDT & Co., ktorý pomáhal spoločnosti Patagonia organizovať tento krok, pre The Times povedal, že nikdy nič podobné nevidel: “Za viac ako 30 rokov plánovania v rámci správy majetku je to, čo urobila rodina Chouinardovcov, naozaj pozoruhodné.”

Mosley ďalej uviedol: “Je to neodvolateľne zapísané. Nemôžu to znova vziať späť a nechcú to už nikdy vziať späť.”

Chouinard a jeho rodina počas svojho života rozdali väčšinu svojho bohatstva, čím sa stali jednou z najcharitatívnejších rodín v USA .

Chouinard taktiež skvele poznamenal, že rozhodnutia firmy Patagonia, ktoré boli dobré pre planétu, boli dobré aj pre podnikanie.

Chouinard pre The Times ďalej uviedol: “Nevedel som, čo mám robiť so spoločnosťou, pretože som nikdy žiadnu spoločnosť nechcel,” … “Nechcel som byť obchodníkom. Aktuálne môžem zajtra zomrieť a spoločnosť bude ďalších 50 rokov pokračovať v správnej veci a ja tu už nemusím byť.”

( AK by niekoho bavili preklady podobných “finančných článkov” pre komunitný projekt, nech sa Nám ozve na Facebook do správy )

Zdroj: CNBC

Facebook komentár