Vacsina-z-$10-miliard-afganskej-centralnej-banky-nie-je-na-dosah-Talibanu

Taliban ovládol Afganistan ohromujúcou rýchlosťou, ale zdá sa nepravdepodobné, že by ozbrojenci získali rýchly prístup k väčšine aktív afganskej centrálnej banky o hodnote zhruba 10 miliárd dolárov.

Podľa afganského predstaviteľa má centrálna banka krajiny – Da Afghanistan Bank (DAB), vo svojich trezoroch uložené zahraničné meny, zlato a ďalšie poklady.

Podľa afganských predstaviteľov, vrátane úradujúceho guvernéra banky – Ajmala Ahmadyho, ktorý utiekol z Kábulu, je väčšina majetku v držbe mimo Afganistanu, čím sa väčšina z týchto aktív potenciálne nachádza mimo dosahu povstalcov.

Ahmady v stredu na sociálnej sieti Twitter uviedol: “Vzhľadom na to, že Taliban je stále na medzinárodných sankčných zoznamoch, očakáva sa, že tieto aktíva budú zmrazené a Talibanu nebudú prístupné.”

Dodal: “Môžeme povedať, že dostupné finančné prostriedky pre Taliban sú v objeme 0,1 až 0,2% z celkových medzinárodných rezerv Afganistanu. Nejedná sa o veľa.“

Taliban v sobotu uviedol, že štátna pokladnica, verejné aktíva a vládne úrady sú majetkom národa a „mali by byť prísne strážené“.

Najnovšia účtovná závierka zverejnená online ukazuje, že DAB vlastní celkové aktíva v hodnote približne 10 miliárd dolárov, vrátane zlatých rezerv v hodnote 1,3 miliardy dolárov a hotovostných rezerv v cudzej mene (na základe kurzov prepočtu mien 21. júna). Ahmady odhadoval, že celkové rezervy v priebehu minulého týždňa predstavovali 9 miliárd dolárov.

Veľká časť majetku je v zahraničí

Centrálne banky, najmä z rozvojových krajín často ponechávajú svoje aktíva v zámorí u inštitúcií, akými sú Federálna Rezervná Banka New Yorku (FRBNY) alebo Centrálnej Banky Anglicka.

Konsolidované vyhlásenie DAB ukázalo, že FRBNY do konca roku 2020 vo svojich trezoroch držala zlaté tehličky v mene afganskej centrálnej banky o objeme 1,32 miliardy dolárov.

V júnovom vyhlásení DAB sa tiež uvádza, že banka vlastní investície v hodnote 6,1 miliardy dolárov. Júnová správa neposkytla podrobnosti o týchto investíciách, ale rozpis v správe na konci roka ukázal, že väčšina bola vo forme dlhopisov a pokladničných poukážok USA.

Investície boli uskutočnené prostredníctvom Medzinárodnej banky pre obnovu a rozvoj (IBRD), ktorá je súčasťou Svetovej banky, alebo prostredníctvom FRBNY a držané boli v New Yorku. Medzi jej menšie položky patria podiely v investičnom fonde Banky pre medzinárodné zúčtovanie (BIS) so sídlom vo Švajčiarsku a Banky pre hospodársku spoluprácu, ako aj Obchodnej a rozvojovej banky v Turecku.

“Podľa medzinárodných štandardov je väčšina aktív uložená v bezpečných, likvidných aktívach, ako sú štátne dlhopisy a zlato,” uviedol Ahmady na Twitteri a potvrdil, že všetky aktíva boli držané vo FEDe, BIS prostredníctvom programu Svetovej banky alebo iných bankových účtov.

Predstaviteľ FRBNY na otázku, či majú v držbe tieto aktíva, uviedla, že banka nepoukazuje na individuálnych majiteľov účtov ani o nich nehovorí, ale vo všeobecnosti je v kontakte s vládnymi agentúrami USA, aby monitorovala udalosti, ktoré môžu mať vplyv na kontrolu zahraničnej centrálnej banky.

Predstaviteľ administratívy amerického prezidenta Joe Bidena pre agentúru Reuters uviedol: “Akékoľvek aktíva centrálnej banky, ktoré má afganská vláda v USA, Talibanu nebudú sprístupnené.”

Peňažné prostriedky DAB v cudzej mene v hodnote približne 362 miliónov dolárov sú takmer výlučne v amerických dolároch a boli držané v centrálach a pobočkách banky a v prezidentskom paláci, ktorý je teraz v rukách Talibanu.

Súvisiace: Čína sa môže s Talibanom pokúsiť využiť afganské kovy vzácnych zemín

Koncoročné vyhlásenie DAB taktiež uvádza, že zlaté tehly a strieborné mince v hodnote necelých 160 miliónov dolárov boli uložené v trezore banky, nachádzajúcom sa v prezidentskom paláci.

UNESCO ďalej uvádza, že v trezoroch afganskej centrálnej banky sa nachádza aj poklad 2000-ročných zlatých šperkov, ozdôb a mincí známych ako Bactrian Treasure. Zhruba 21 000 starovekých artefaktov sa považovalo za stratených do roku 2003, kedy boli nájdené v tajnom trezore suterénu centrálnej banky, pričom prežili predchádzajúcu éru vlády Talibanu, keďže zostali neobjavené.

Miestny vysielateľ Tolo News informoval, že Afganskí zákonodarcovia v januári predložili myšlienku presunu pokladov do zahraničia na bezpečné uchovanie a varovali, že možné ich odcudzenie.

Prístup k SDR je pochybný

Medzinárodný menový fond (MMF) vo svojom najnovšom prehľade zverejnenom v júni, na rok 2021 odhadoval medzinárodné rezervy afganskej centrálnej banky na hodnote 9,5 miliardy dolárov.

To sa premieta do pokrytia dovozu na viac ako 15 mesiacov, čo je výrazne nad rámec troch mesiacov, ktoré sa považujú za bezpečné minimum.

Kľúčovou otázkou bude nakladanie s afganským podielom, v rámci čakajúceho pridelenia rezervných fondov tzv. osobitných práv čerpania (SDR) v objeme 650 miliárd dolárov, v rámci 190 členským krajín v rámci fondu (z dňa 23. augusta).

Cieľom tejto distribúcie SDR, výmennej jednotky fondu založenej na dolároch, eurách, jenoch, librách a juanoch, je posilniť rezervy rozvojových krajín, ktoré sú zaťažené pandémiou COVID-19. Člen MMF – Afganistan má nárok na pridelenie približne 455 miliónov dolárov na základe 0,07% podielu v rámci svojej kvóty vo fonde.

Získanie prístupu Talibanu k týmto aktívam by bolo v hlavných mestách po celom svete ťažko stráviteľné, ale nie všetky krajiny majú prístup k SDR, ktoré im boli pridelené.

V roku 2019, MMF pozastavil prístup Venezuely k SDR potom, čo viac ako 50 členských krajín, ktoré predstavujú väčšinu akcií Fondu, odmietlo uznať vládu Nicolasa Madura.

Fond nereagoval na žiadosť o vyjadrenie k prebiehajúcemu prideleniu SDR Afganistanu.

Zdroj oboznámený s touto záležitosťou uviedol, že opatrenia MMF sa v takýchto prípadoch riadia názormi jeho členov. Členstvo v MMF taktiež nedosiahlo konsenzus v tom, či uznať mjanmarské vojenské vedenie, odkedy sa vo februári chopili moci.

Úradujúci guvernér centrálnej banky – Ahmady nakoniec poznamenal: “Nie som si istý, či bude alokácia pokračovať s ohľadom na situáciu v Afganistane.“

( AK by niekoho bavili preklady podobných “finančných článkov” pre komunitný projekt, nech sa Nám ozve na Facebook do správy )

Zdroj: Bloomberg, MarketWatch

Facebook komentár