Tesla v Číne musí zvolať k oprave Model S a X.

Tesla v Číne musí zvolať k oprave Model S a X.

Spoločnosť Tesla sťahuje k oprave až 48 442 svojich elektrických vozidiel Modelu S a Modelu X, ktoré boli vyrobené v USA a predané zákazníkom v Číne, kvôli potenciálne chybnému a nebezpečnému zaveseniu predných a zadných kolies.

Čínska štátna správa pre reguláciu trhu v piatok ráno oznámila stiahnutie z trhu.

Cena akcií spoločnosti Tesla v piatok klesla takmer o 2%.

Čínsky spravodajský web pre automobilový priemysel, spoločnosti Gasgoo uviedol, že stiahnutie z trhu sa týka 29 193 importovaných vozidiel Modelov S a Modelov X, vyrobených od 17. septembra 2013 do 16. augusta 2017, a 19 249 importovaných Modelov S vyrobených od 17. septembra 2013 do 15. októbra 2018. Autá boli vyrobené v závode určeného na montáž vozidiel spoločnosti v meste Fremont, štátu Kalifornia.

Americký úrad pre bezpečnosť vozidiel, Národný úrad pre bezpečnosť cestnej premávky, neuviedol, či je potrebné podobné stiahnutie aj z trhu v USA.

Čínska agentúra nariadila spoločnosti Tesla, aby bez akýchkoľvek nákladov pre majiteľov vymenila ramená ľavého a pravého predného zavesenia kolies a horné ramená ľavého a pravého zadného zavesenia kolies za vylepšené variácie u všetkých vozidiel, ktoré sú súčasťou sťahovania z trhu.

V roku 2016 sa generálny riaditeľ spoločnosti Tesla – Elon Musk bránil proti podobným sťažnostiam, pre potenciálne nebezpečné alebo chybné zaveseniu kolies Modelu S v USA.

V tom čase Musk na sociálnej sieti Twitter a vo firemnom blogovom príspevku vyhlásil, že NHTSA „nezistila žiadne obavy týkajúce sa bezpečnosti Modelu S a v tejto otázke už nepotrebuje ďalšie údaje.“ Tvrdil tiež, že sa jednalo o vymyslené sťažnosti týkajúce sa spomínaných problémov nahlásených u NHTSA.

Tesla na žiadosti o vyjadrenie nevedela okamžite odpovedať.

Vo vyhlásení zaslanom e-mailom, NHTSA uviedla:

„NHTSA si je vedomá stiahnutím vozidiel spoločnosti Tesla z dôvodu problémov so zavesením kolies v Číne. V súčasnosti agentúra v USA nedostala významné sťažnosti týkajúce sa týchto problémov. Agentúra je v kontakte so spoločnosťou Tesla a situáciu pozorne sleduje. Nebude váhať s prijatím opatrení na ochranu verejnosti pred neprimeranými bezpečnostnými rizikami. Ak si myslíte, že vaše vozidlo má bezpečnostnú chybu, ktorá je súčasťou aktuálneho stiahnutia z trhu, kontaktujte NHTSA.“

V Číne sa jedná už o štvrté stiahnutie automobilov značky Tesla z USA, ktoré boli vyvezené z USA. Predchádzajúce zvolania k oprave v Číne spočívali vo výmene chybných airbagov spoločnosti Takata a riešení alebo predchádzaní problémom s riadením.

NHTSA agentúre CNBC zaslala kópiu listu, ktorý o stiahnutí zaslala právnička spoločnosti Tesla – Elizabeth Mykytuiková, pričom spochybňuje informácie, že by vozidlá typu Model S a Model X mali problémové zavesenie náprav.

Spoločnosť Tesla namiesto toho prišla s obviňovaní o „zneužívaní vodičov“, keď napísala: „Používanie vodičov a očakávania ich obáv sú na čínskom trhu mimoriadne závažné. Ak zákazník bude čeliť nadmernému zaťaženiu (napr. nárazom obrubníka, silným úderom na výmoľ atď.), následne môže dôjsť k poškodeniu dielov, čo môže viesť buď k okamžitému zlyhaniu, alebo k oneskorenému zlyhaniu v dôsledku kombinovaných účinkov okolo počiatočného zneužitia a následnému zaťaženiu.“

Súvisiace: Elon Musk sa chystá získať ďalšiu výplatu $1,8 miliardy od firmy Tesla

Aj keď spoločnosť Tesla agentúre NHTSA uviedla, že nesúhlasí s nariadením čínskych regulačných orgánov, poznamenala, že spoločnosť tak či tak dobrovoľne pripomína, aby zabránili „náročnej záťaži čínskym administratívnym procesom“.

Podľa listu sa automobilka Tesla prvýkrát stretla s čínskymi regulačnými orgánmi 24. augusta, súhlasila s dobrovoľným stiahnutím z trhu 27. augusta a formálne oznámenie o tom podala v Číne 28. augusta. Len o pár dní neskôr, 1. septembra, Tesla oznámila – bez diskusie s akcionármi, že získala 5 miliárd dolárov v ponuke na trhu.

Elektrický sedan spoločnosti Tesla vyrobený v Číne – Model 3, je v priebehu tohto roka najpredávanejším elektrickým modelom s výrobou batérií v Číne. Čínska asociácia osobných automobilov informuje, že spoločnosť Tesla počas prvých deviatich mesiacov roku 2020 predala 79 908 vozidiel vyrobeného sedanu Modelu 3 v Číne.

Spoločnosť Tesla nedávno začala vyvážať niektoré z týchto modelov vyrobených v Číne do Európy.

( AK by niekoho bavili preklady podobných “finančných článkov” pre komunitný projekt, nech sa Nám ozve na Facebook do správy )

Zdroj: CNBC

Facebook komentár