Najvacse_spolocnosti_USA_tvrdia_ze_v_Cine_sa_predaj_zlepsuju

Investori pozorne sledujú Čínu, aby zistili, kedy sa v Spojených štátoch môže začať zotavenie z hospodárskeho poklesu vyvolaného koronavírusmi.

Aj keď zatiaľ nie je jasné, či sa Amerika nachádza niekde v blízkosti dna – napriek skutočnosti, že niektoré štáty sa pripravujú na opätovné otvorenie podnikania, nedávne správy výsledkov západných firiem, ktoré sú vodcami sektorov s veľkou účasťou v Číne sú povzbudivé.

Iste, údaje zo samotnej Číny naznačujú, že oživenie sa začína prejavovať. Mnohí investori a ekonómovia však od čínskej vlády berú oficiálne čísla s rezervami.

Preto je možno ešte dôležitejšie vedieť, čo hovoria o možnom zvrate v Číne vedúci predstavitelia veľkých nadnárodných spoločností v USA a Európe a začínajú existovať opatrné známky optimizmu.

Veľké skupiny dúfajú, že sa situácia v Číne sa otáča

Gigant z oblasti výroby džínsov – Levi Strauss, keď začiatkom tohto mesiaca vykázal výsledky ziskov, naznačil že spotrebitelia opätovne začínajú nakupovať a dopyt sa neustále zlepšuje – dokonca aj v epicentre koronavírusu.

Súvisiace: Dáta máme … je treba zastaviť paniku a ukončiť kompletnú izoláciu

Finančný riaditeľ spoločnosti – Levi Strauss, Harmit Singh na začiatku tohto mesiaca v rámci vyhlásení výsledkov s analytikmi poznamenal: „Aj keď pohyb ľudí zostáva výrazne pod úrovňou z predchádzajúceho roka, aktuálne už sme vykonali opätovné otvorenie všetkých našich predajní v Číne, vrátane nášho špecializovaného obchodu vo Wuhane.“

Singh dodal, že výsledky tržieb od otvorenia obchodov v marci prechádzajú postupným zlepšovaním počas každého týždňa. A online predaj v Číne v mesiaci marec medziročne jednoznačne vzrástol. Hrubé ziskové marže sú podľa Singha taktiež vyššie.

Výrobca priemyselných nástrojov a zariadení pre profesionálne použitie v dopravnom priemysle Snap-on tiež poukázal na možný obrat v Číne. Generálny riaditeľ Nicholas Pinchuk analytikom počas výsledkov firmy poznamenal, že Čína „ukazuje niektoré lúče svetla“.

Pinchuk ďalej uviedol: „Reštaurácie sa otvárajú a ľudia opätovne začínajú hromadne cestovať.“

Veľká banka State Street v apríli pred analytikmi oznámila, že jej prevádzka v meste Chang-čou sa vracia do normálu, pričom zhruba 75% až 80% jej zamestnancov sa v tomto meste vrátilo do práce po tom, ako sa v polovici marca mohli občania začať vracať späť do práce.

Generálny riaditeľ spoločnosti Street Street – Ronald Philip O’Hanley počas výsledkov banky s odkazom na skutočnosť, že v Číne aktuálne menej pracovníkov nosí masky, uviedol: „Ľudia spočiatku nosili masky. Aktuálne už však je vidno omnoho normálnejšie pracovné prostredie,“ …
„Myslím, že toto nastavenie zostane tak dlho, dokým nepríde k vytvoreniu ďalšieho ohniska.“

O’Hanley však ďalej poznamenal, že zamestnancom je ešte pred vstupom do kancelárií kontrolovaná teplota.

Zdá sa, že všeobecné podmienky obchodu sa postupne zlepšujú.

Hlavný finančný riaditeľ energetickej skupiny BP – Murray Auchincloss v rámci tohto-týždňových výsledkov uviedol, že dopyt po mazivách sa „začal v Číne v posledných týždňoch zotavovať“.

Medzitým, výrobca masiek a ventilátorov 3M poznamenal, že v Číne tiež prežíva opätovný odraz podnikania.

Generálny riaditeľ spoločnosti 3M – Michael Roman v rámci konferenčného hovoru s analytikmi v utorok uviedol: “V Číne sa vraciame k rastu. Jedná sa o dosť široký zásah,” … „Vidíme, že hospodárstvo začína vykazovať známky oživenia.“

Dokonca aj gigant Caterpillar, ktorý v prvom štvrťroku zaznamenal masívny pokles predajov z Ázie (najmä z Číny), začína vidieť znaky mierneho optimizmu.

Na utorkovej konferencii, generálny riaditeľ spoločnosti Caterpillar – Jim Umpleby, uviedol: „Situácia v Číne sa očividne zlepšila, pretože sa v tejto krajine pandémia dostala pod kontrolu. A tak všetky naše továrne v Číne opäť fungujú a našim dodávateľom sa tu taktiež darí.“

Falošná nádej alebo skutočné uzdravenie?

Stále však nie je jasné, či to najhoršie v Číne naozaj skončilo. Mnoho z jej veľkých obchodných partnerov – Spojené štáty americké a Európa – ešte len začínajú vidieť najhoršie negatívne účinky ohnisk pandémie Covid-19.

To je kľúčový dôvod, prečo ekonómovia z ratingovej agentúry Moody’s predpovedajú, že čínska ekonomika tento rok porastie len o 1%. Podľa Moody’s bude Čínu brzdiť slabina jej hlavných obchodných partnerov.

Moody’s predpovedá, že americká ekonomika sa tento rok zníži o 5,7% a že eurozóna sa prepadne o 6,5%.

Našťastie agentúra Moody’s si myslí, že čínska ekonomika za celý rok 2021 dosiahne odrazenie o 7,1%, „čo čiastočne odráža oživenie dopytu zo strany obchodných partnerov“.

Ale aj to by mohlo byť príliš optimistické, tvrdí Giorgio Caputo, vedúci manažér fondu a stratégií v spoločnosti J O Hambro Capital Management.

Caputo zdôrazňuje, že akýkoľvek nárast dopytu v Číne by mohol byť dočasný vzhľadom na to, že existujú legitímne obavy z druhej vlny modelu Covid-19, koncom tohto roka.

S ohľadom na to si myslím, že akýkoľvek nárast ekonomiky nemusí byť trvácny, pokiaľ nebude existovať vakcína alebo účinná liečba koronavírusu.

Súvisiace:
Zisk spoločnosti Adidas prepadol o viac ako 90%
Akcie Alphabet rastú, pretože spomalenie reklamy je menšie, než sa obávalo

Ak to pandémia opäť vypukne, opatrenia sociálnych obmedzení, ktoré by mohli poškodiť globálnu ekonomiku, môžu byť novým štandardom.

Môže byť tiež chybou predpokladať, že americké a západné národy sa zotavia tak rýchlo ako Čína – ktorá je národom, kde je jej hospodárstvo silne riadené a kontrolované vládou.

Caputo nakoniec poznamenal: “Je teda otázne aký druh možných odhadov vieme získať z Číny, pretože sa skôr jedná o autokratickú spoločnosť?” … „Keď príde objednávka na opätovné otvorenie tovární, k opätovnému otvoreniu tovární prísť musí.“

( AK by niekoho bavili preklady podobných “finančných článkov” pre komunitný projekt, nech sa Nám ozve na Facebook do správy )

zdroj: WSJ, Bloomberg

Facebook komentár