Cinska_Cosco_a_Abu_Dhabi_Ports_rozsiria_pristav_Khalifa

Generálny riaditeľ spoločnosti Abu Dhabi Ports uviedol, že spoločnosť zostáva “vhodným spojencom všetkých krajín”, keďže uzatvára dohodu, vďaka ktorej sa jej hlavný prístav stane strediskom rozsiahlej iniciatívy a prepravnej tepny Číny s označením Hodvábna cesta alebo aj Jedno pásmo, jedna cesta.

Mohamed Al Shamisi v priebehu víkendu poznamenal, že jeho obchodná činnosť “nie je” vôbec ovplyvnená prebiehajúcou obchodnou vojnou medzi USA a Čínou. Podľa jeho očakávaní by spojenie s najväčšou čínskou lodnou skupinou malo celosvetovému obchodu poskytnúť výhodu.

“Sme vhodnými spojencami všetkých krajín,” povedal Al Shamisi, ktorý dodal, že vidí “obrovský” importný a exportný potenciál tohto regiónu.

V pondelok začala plynúť 35-ročná koncesná dohoda medzi Abu Dhabi Ports a nákladnými prístavmi spoločnosti China Ocean Shipping Company (Cosco). Táto dohoda umožní spoločnosti Cosco prevádzkovať a rozvíjať nový kontajnerový terminál v prístave Khalifa na podporu obchodných tokov, ktoré sa očakávajú od čínskeho 60-ročného celoštátneho projektu vrámci rozvoja infraštruktúry.

Súvisiace: Tento projekt spojí Čínu s viac než 70 krajinami naprieč Áziou, Európou a Afrikou

Iniciatíva Hodvábnej cesty je rozsiahlym projektom, ktorého cieľom je prepojiť Čínu s väčšinou Ázie, Európy, Stredného východu a Afriky a zvýšiť tak politický a obchodný vplyv Pekingu po celom svete.

Prístav, ktorý sa nachádza na polceste medzi Abú Dábi a Dubajom v súčasnosti obsluhuje viac ako 25 ciest a má spojenie so 70 medzinárodnými destináciami. Al Shamisi uviedol, že je sa jedná o “strategickú polohu” pre obchod, a to nielen v rámci Spojených arabských emirátov a Blízkeho východu, ale aj širšieho ekosystému.

Al Shamisi poznamenal: “Je to obrovské,“ … “Nebudeme poskytovať služby len samotnému Blízkemu východu, ale aj obslúžime Severoafrický a Indický subkontinent a práve my sme prechodným bodom všetkých týchto destinácií.”

Dodal: “S takým objemom infraštruktúry, kde môžu prísť vyložiť tovar tie najväčšie lode a používať prístav Khalifa ako rozbočovač, bude slúžiť iniciatíve Jedno pásmo, jedna cesta a v podstate bude aj jej srdcom.”

Cosco očakáva “dlhodobý rastový základ”

Dohoda prichádza v čase, keď komentátori, v neposlednom rade aj americký prezident Donald Trump, spochybnili rastúci vplyv Číny v iných krajinách.

Al Shamisi poznamenal, že dohoda pomôže podporiť ambíciu prístavu v Abú Dábi ohľadom zvýšenia svojej kapacity, ale povedal, že taktiež vytvorí príležitosti z priamych zahraničných investícií iných krajín.

Ďalej uviedol: “Vidíme veľký potenciál priamych zahraničných investícií, najmä tým, že spoločnosť Cosco na našej strane bude spájať všetky tieto priemyselné odvetvia s celým svetom.”

Zhang Wei, podpredseda a riaditeľ spoločnosti Cosco Shipping Ports, tiež uviedol, že rastúci dopyt čínskych spotrebiteľov poskytne “dlhodobú základňu rastu” pre toto partnerstvo, a to aj napriek pretrvávajúcim neistotám medzi dvoma najväčšími ekonomikami sveta.

Vedúcich predstaviteľov týchto dvoch krajín však vyzval, aby úzko spolupracovali na obnovení väzieb a uzavretí dohody po ich stretnutí na minulom víkendovom stretnutí skupiny G20.

Zhang poznamenal: “Myslím si, že USA a Čína sa na seba navzájom spoliehajú a obaja lídri budú dosť múdri na to, aby túto dohodu aj vykonali.”

Nakoniec dodal: “Potrebujeme sa navzájom a rast globálneho obchodu závisí aj od toho, ako sa vieme dohodnúť, takže som si celkom istý, že v nasledujúcich 90 dňoch uvidíme pozitívny vývoj.”

( AK by niekoho bavili preklady podobných “finančných článkov” pre komunitný projekt, nech sa Nám ozve na Facebook do správy )

Zdroj: Reuters, WSJ

Facebook komentár