Chcete_pracovat_pre_Jacka_Ma_Toto_su_crty_ktore_ocakava

Rastúce spoločnosti si vyžadujú zamestnávanie tých správnych ľudí. Pre Jacka Ma, ktorý stojí za čínskym technologickým gigantom Alibaba, to je proces, ktorý mu trvalo nejaký čas zvládnuť.

Ma, ktorý minulý týždeň rečnil v indonézskom letovisku ostrova Bali, si pripomenul náborovú chybu, ktorú v začiatkoch spoločnosti Alibaba vykonal.

Ma na výročnom stretnutí Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky poznamenal: “Keď som získal svoje prvé kolo finančných prostriedkov (jednalo sa o 5 miliónov dolárov) som si najal veľký počet viceprezidentov z mnoho-národných spoločností. Jeden z riaditeľov marketingu prišiel ku mne, dal mi návrh, povedal:” Pane, toto je náš budúci obchodný marketingový plán.”

Súvisiace: Nové obchody Alibaby: Roboty, aplikácie a pásy

Ako sa ukázalo, tento plán bol navrhnutý tak, aby stál 12 miliónov dolárov – spôsobom, ktorý si spoločnosť mohla vtedy dovoliť. Tento zamestnanec však pripustil, že nikdy nevytváral podnikateľský plán pod 10 miliónov dolárov.

“Tak som povedal: “Nejedná sa o Vašu chybu, je to moja vina,” povedal Ma a dodal, že si uvedomil, že jeho rozhodnutie zamestnať týchto ľudí je podobné tomu, ak by bol v traktore umiestnený motor z lietadla Boeingu 747.

“Najlepší” zamestnanci a odborníci

Od tej doby sa Alibaba rozrástla do obrieho poskytovateľa internetových služieb s viac ako 80 000 zamestnancami po celom svete a podľa zoznamu poradenskej spoločnosti Universum je jedným z najatraktívnejších zamestnávateľov v Číne.

Tým poukázal na svoju chybu, avšak poučenie sa stalo jedným z hlavných pravidiel Jacka Ma pri nábore: Vyhnite sa “najlepším” ľuďom a “odborníkom”.

Ma poznamenal: “Nenávidím zamestnať ľudí, ktorí prichádzajú ako odborníci, pretože nie sú expertmi na budúcnosť, sú to vždy odborníci minulosti,” … “Neexistujú najlepší ľudia, tí najlepší ľudia sú vždy vo vašej spoločnosti, je treba z nich urobiť tých najlepších.”

Dodal: “A to začína tým, že pracujete s ľuďmi, ktorí sú pripravení učiť sa a neboja sa robiť chyby.”

EQ a IQ

Byť najlepším v triede nie je požiadavkou, aby niekoho Jack Ma zamestnal. V skutočnosti je Ma známy vyhýbaniu sa tým “najlepším.“

V knihe “Alibaba: Dom, ktorý Jack Ma vybudoval”, spisovateľ Duncan Clark napísal, že Ma uprednostňuje zamestnávanie ľudí, ktorí nie sú špičkovými žiakmi svojich škôl. Ma vysvetlil, že “elity škôl” by ľahko mohli čeliť frustrácií, keď začnú čeliť ťažkostiam v reálnom svete.

Tým pádom by kandidáti na zamestnanie mali byť pripravení čeliť rôznym výzvam, aby sa mohli orientovať v neustále sa meniacom podnikateľskom prostredí.

Ma ďalej povedal, že má tendenciu uprednostňovať ľudí s dobrým emocionálnym kvocientom, pretože zistil, že sú lepšími lídrami a tímovými hráčmi. Ale bez určitého druhú inteligencie ďaleko nezajdú.

Súvisiace:
Jeden z najbohatších ľudí odišiel zo spoločnosti ktorú spoluzakladal
Najbohatší muž Číny bol šťastnejší, keď mesačne zarábal 12 dolárov

“Aby ste vedeli pracovať musíte mať emočnú inteligenciu (EQ), ale aby ste vedel čo robiť je treba mať všeobecnú inteligenciu (IQ).

Optimistickí ľudia

Ma kladie veľký dôraz na to, že optimizmus je znakom, podľa ktorého sa mu podarilo vybudovať spoločnosť Alibaba do technologickej úspešnej spoločnosti, ktorou je v súčasnosti.

Podľa jeho slov: “Byť optimistom môže pomôcť ľuďom zmeniť náročnú situáciu na priaznivú.”

Jack Ma nakoniec dodal: “Keď ako podnikatelia nie ste optimistami, máte problémy,” … “Takže ľudia, ktorých si vyberám, musia byť optimistickí.”

( AK by niekoho bavili preklady podobných “finančných článkov” pre komunitný projekt, nech sa Nám ozve na Facebook do správy )

Zdroj: MarketWatch

Facebook komentár