Co_je_Saudi_Aramco

Saudi Aramco tento rok oslavuje 85 rokov. Štátna ropná spoločnosť Saudskej Arábie je najväčšou na svete a pomáha kráľovstvu stať sa najväčším vývozcom ropy.

Rijád sa chystá predať časť spoločnosti v rámci prvotnej verejnej ponuky akcií (IPO), čím by sa stala najväčšou emisiou akcií v histórii.

Časová os Saudi Aramco

1933: Saudi Aramco bola vytvorenou z dohody medzi Saudskou Arábiou a kalifornskou ropnou spoločnosťou Socal. Cez túto dohodu, podobne ako u mnohých ďalších s veľkými americkými a britskými ropným spoločnosťami (v tom čase) vedeli získali výhradné právo na prieskum a produkciu ropu na saudskom území.

1944: Spoločnosť California Arabian Standard Oil Company bola premenovaná na Arabian American Oil Company alebo, ako ju teraz poznáme, jedná sa o skratku – Aramco. Bolo riadená konzorciom amerických ropných spoločností – vrátane predchodcov firiem Chevron, Texaco a Exxon Mobil.

Súvisiace: Saudi Aramco v Indii postaví “mega rafinériu” za $ 44 miliárd

1960: Po vytvorení ropného kartelu – OPEC, Saudská Arábia a niekoľko ďalších krajín produkujúcich ropu začali svoje prírodné zdroje znárodňovať.

1980: Saudská vláda dokončila svoj odkup aktív spoločnosti Aramco a nakoniec v roku 1988 vytvorila Saudi Arabian Oil Company.

2012: Aramco uvádza na trh novú obchodnú divíziu, ktorá každým dňom kupuje a predáva chemikálie a polymérové produkty o rozsahu približne 1,5 milióna barelov. To pomáha udržať väčší objem týchto príjmov v podniku tým, že znižuje svoju závislosť od externých dodávateľov.

2016: námestník korunného princa – Mohammeda bin Salmana oznamuje, že uvažuje o predaji akcií štátnej spoločnosti v hodnote približne 5 percent, vďaka čomu sa vytvorí rozsiahly suverénny fond.

( AK by niekoho bavili preklady podobných “finančných článkov” pre komunitný projekt, nech sa Nám ozve na Facebook do správy )

Zdroj: Bloomberg, WSJ

Facebook komentár