Larry_Page_investuje_do_dalsieho_startupu_lietajuceho_automobilu

Spoluzakladateľ spoločnosti Google – Larry Page je naozaj vo veľkej miere zameraný na lietajúce automobily a to až tak, že nalial ďalšie rozsiahle finančné prostriedky do druhého startupu zameraného na túto technológiu.

Page investoval nezverejnenú sumu do spoločnosti Opener, ktorá v priebehu tohto týždňa predstavila jednomiestne, elektrické vertikálne vzletové a pristávacie lietadlo s názvom BlackFly.

Larry Page má tiež podiel v spoločnosti Kitty Hawk, firmy zo Silicon Valley produkujúcej jednomiestne lietajúci stroj Flyer.

Startup Opener tvrdí, že BlackFly vie preletieť až 40 kilometrov pri rýchlosti 100 kilometrov v hodine. Podobne ako Flyer, pilot na ovládanie vozidla používa joystick.

Startup funguje v utajenom režime od svojho založenia v roku 2009. CEO Marcus Leng v kanadskom Ontáriu na svojom rozsiahlom pozemku pred siedmimi rokmi letecky odskúšal svoje koncepčné vozidlo. Odvtedy piloti spoločnosť zaznamenali viac ako 1 400 letov, pokrývajúcich viac ako 19 000 kilometrov. Spoločnosť sa v roku 2014 presťahovala do Palo Alto v štáte Kalifornia.

Leng uviedol, že uvedenie do prevádzky realizuje BlackFly “kontrolovaným a zodpovedným spôsobom”, aj keď ďalšie informácie zostávajú nejasné. Tajomstvom taktiež je aj cena tohto lietajúceho automobilu.

Leng vo vyhlásení uviedol: “Budeme ponúkať konkurenčné ceny v snahe demokratizovať trojdimenzionálnu osobnú dopravu.”

Súvisiace:
Domy navrhnuté pre technologickú elitu
VW spustí službu zdieľania elektromobilov na podporu rady

Aby bola zabezpečená bezpečnosť, spoločnosť bude od pilotov BlackFly požadovať, aby absolvovali súkromnú pilotnú skúšku u americkej štátnej agentúry (FAA) ako aj prešli firemnými školeniami.

Rovnako ako ich konkurencia v startupe Kitty Hawk, vývojári zariadenia BlackFly považujú lietajúce automobily za riešenie dopravných zápch.

Internetová stránka spoločnosti Opener uvádza: “Naše vozidlá sú určené na oslobodenie verejnosti pred obmedzeniami dvoj-dimenzionálnym cestovaním tým, že otvárajú nový svet trojdimenzionálnych letov,” … “Naše vozidlá sú kompaktné a jednoduché, zároveň sú aj priekopníkmi novej éry jazdy bez stresu.”

( AK by niekoho bavili preklady podobných “finančných článkov” pre komunitný projekt, nech sa Nám ozve na Facebook do správy )

Zdroj: BBC

Facebook komentár