Taliansko_a_nova_vlada_Povedie_to_k_dalsej_krize_v_Europe

Populisti sú na pokraji vytvorenia novej vlády v Taliansku, ktoré je treťou najväčšou ekonomikou Eurozóny.

Odstúpili od svojich najvýznamnejších sľubov predvolebnej kampane, ako napríklad volanie po referende okolo toho, či by Taliansko malo opustiť euro alebo opustiť Európsku úniu.

Ale perspektívna koalície populistického Hnutia piatich hviezd (M5S) a radikálnej pravicovej strany Ligy Severu sľubuje navyšovanie výdavkov a znižovanie daní, čo navyšuje aj obavy investorov a mohli by zasiať semená novej európskej krízy.

Akciový index v Miláne v poslednom týždni klesol o 2,5%, v porovnaní s 0,6% ziskom v rámci širšieho európskeho trhu. Ceny talianskych štátnych dlhopisov taktiež klesli, čo poukazuje na obavy týkajúce sa prísľubu silnej zadlženosti krajiny voči fiškálnej disciplíne.

Ako krajina, ktorá používa euro, Taliansko súhlasilo s dodržiavaním pravidiel rozpočtu EÚ, určených na udržanie stabilnej meny. Počas volebnej kampane obidve strany vyzvali, aby boli vyradené.

Zdá sa, že táto snaha oslabila, teda podľa návrhu koaličného programu zverejneného v piatok, ale napriek tomu chcú, aby sa pravidlá preskúmali. A program neobsahuje žiadne návrhy na financovanie nákladných daňových škrtov a prísľubov okolo zvýšených výdavkových.

100 miliárd vo forme čiernej diery

Federico Santi, ktorý je analytikom skupiny Eurasia poznamenal: “Ich plány na fiškálnu politiku by viedli k obrovskému nárastu deficitu a tým pádom aj k očividnému porušovaniu pravidiel okolo deficitu EÚ.”

“Ak by sa (tieto návrhy) implementovali v ich súčasnej podobe, stále by to znamenalo 100 miliárd eur (117,8 miliárd dolárov) vo forme dodatočných výdavkov alebo nižších príjmov.”

Taliansko je zakladajúcim členom Európskej únie a eurozóny. Roky hospodárskej stagnácie a nedostatočných reforiem viedli k nárastu verejného dlhu na 132% HDP, čo je po Grécku druhý najhorší pomer.

Na rozdiel od Grécka, ktoré sa len začína objavovať po osemročných záchranných akciách, talianska ekonomika je dostatočne veľká na to, aby zasiahla aj celú eurozónu, teda v prípade ak bude čeliť problémom s dlhovou krízou.

Taliansko podľa údajov Berenberg Bank zodpovedá za približne 15% HDP eurozóny a 23% verejného dlhu bloku.

Holger Schmieding, ktorý je hlavným ekonómom banky poznamenal: “Na porovnanie, Grécko k HDP eurozóny prispieva 1,8% a 3,3% podielom vo forme svojich objemov okolo verejného dlhu.”

Univerzálne zníženie príjmov a daní

Návrh koaličnej dohody sľubuje, že prinajmenšom čiastočne budú poskytnuté tri kľúčové volebné sľuby strán.

Predpokladá sa minimálny mesačný základný príjem na úrovni 780 eur (917 dolárov) pre najchudobnejších Talianov, ktorý bude financovaný štátom. M5S počas kampane uviedla, že základný príjem bude každým rokom stáť 15 miliárd eur (18,5 miliárd dolárov).

Zníženie daní by pravdepodobne znamenalo ďalšie negatíva na situáciu okolo talianskych vládnych financií. Dokument neposkytuje podrobnosti, ale hovorí, že obidve strany chcú zaviesť nové sadzby dane z príjmov v rozmedzí od 15% do 20%.

A zatiaľ čo obidve strany už neplánujú zvrátiť nedávnu dôchodkovú reformu, požadujú, aby sa vek odchodu do dôchodku znížil.

Santi poznamenal: “Dokonca aj vtedy, ak by sa situácia ešte viac zhoršila a zavádzali by návrhy postupne, vyústi to do výrazného odklonu od cieľov EÚ a to zasa povedie k podkopaniu dôvery na trhoch.”

Capital Economics odhaduje, že politické návrhy by v nasledujúcich piatich rokoch spôsobili navýšenie verejného dlhu v Taliansku na viac ako 150% HDP.

Spôsoby, ako je to možné zvládnuť

Populárne strany sa stále snažia získať doveru voličov ešte predtým, ako vláda bude vytvorená. Musia ešte zvoliť svojho kandidáta na predsedu vlády a táto osoba musí byť prijatá talianskym prezidentom – Sergiom Mattarellom.

Potom musia v parlamente získať hlasovanie o dôvere.

Investori dúfajú, že návrhy sa nakoniec výrazne zmiernia.

Schmieding nakoniec poznamenal: “Komplexný politický systém v Taliansku je určený na spomalenie zmien.”

( AK by niekoho bavili preklady podobných “finančných článkov” pre komunitný projekt, nech sa Nám ozve na Facebook do správy )

Zdroj: WSJ, TheGuardian

Facebook komentár