Najvacsi_sponzori_Olympijskych_hier_v_Juznej_Korei

Len minulý týždeň boli zahájené Zimné Olympíjske hry v meste Pchjongčchang, v Južnej Kórei. Sponzori sa pripravili využiť svoje investície na maximum, v celkovej hodnote až stoviek miliónov dolárov.

Agentúra Reuters uviedla, že stať sa 4-ročným partnerom Medzinárodných Olympijských hier stojí niečo okolo 100 miliónov dolárov.

Niektorí zo sponzorov však míňajú viac peňazí, ktoré využijú hlavne na reklamu aby čo najviac na Olympijských hrách zvýraznili svoje meno. Výkonný viceprezident predaja reklamy pre spoločnosť NBC Sports – Dan Lovinger uviedol, že inzerenti (vrátane sponzorov) na Amerického Olympijského vysielateľa NBC na Olympijských hrách v Soči, v roku 2014 vyčerpali 800 miliónov dolárov a experti očakávajú, že sa tento údaj v roku 2018 zvýši o nízke dvojciferné percento.

Súvisiace: Zaujímavé štatistiky zimných olympijských hier

Tu je prehľad o tom, aké stretégie niektorí zo sponzorov realizujú.

Alibaba

Čínsky gigant Alibaba, sa prihlásil ako oficiálny poskytovateľ elektronického obchodu hier a podpísal dohodu trvajúcu do roku 2028. Pred začatím olympiády spustil svoju prvú kampaň pre podporu Olympijských hier, využitím sloganu “Malý k veľkosti“. Časť reklamy zachytáva amatérsky hokejový tím z Kene, ktorému sa spoločnosť zaviazala, že jeho hráčov vezme na Olympijské hry do Pchjongčchangu.

Coca- Cola

Coca- Cola, je sponzorom Olympijských hier už od roku 1928, čo ju zaradilo medzi najdlhších partnerov Olympijských hier. Marketing spoločnosti používa na zimných Olympijských hrách slogan “Všetci ako jeden“. Spoločnosť na trh uviedla sériu televíznych reklám v ktorých vystupuje Juhokorejský krasokorčuliar Yuna Kim a herec Park Bo-Gum.

Juhokorejský herec Park Bo Gum drží Olympijskú pochodeň v Januári 2018, pred zimnými Olympijskými hrami v Pchjongčchangu v Južnej Kórei.

Juhokorejský herec Park Bo Gum drží Olympijskú pochodeň v Januári 2018, pred zimnými Olympijskými hrami v Pchjongčchangu v Južnej Kórei.

Visa

Spoločnosť Visa podporuje 54 Olympijských atlétov. Pred hrami po prvý krát ukázala jej reklamu Olympijských hier, kde vystupujú športovci, ktorí v rámci prípravy na súťaž používajú bezkontaktnú platobnú kartu a nositeľné platobné zariadenia. Visa je partnerom MOV (Medzinárodný Olympijský výbor) už od roku 1986.

Atos

Spoločnosť Atos je zapojená do Olympijských hier od roku 1989 a v roku 2001 sa stala oficiálnym IT partnerom hier, s cieľom pomôcť MOV práve s IT modelmi. Atos nebude používať platenú reklamu na podporu svojej účastí v hrách ale bude mať webové stránky, na ktorých nájdete informácie o Olympijských hrách a budú zároveň miestom, kde sa pre jej klientov budú konať webináre o budúcnosti Olympijských hier.

Pre tím spoločnosti Atos v Londýne, počas Letných Olympijských hier roka 2012 pracovalo 330 ľudí.

Pre tím spoločnosti Atos v Londýne, počas Letných Olympijských hier roka 2012 pracovalo 330 ľudí.

Intel

Spoločnosť Intel v júni minulého roka vyhlásili za najdôležitejšieho partnera Olympijských hier, hneď po tom ako spoločnosť McDonald’s ukončila svoju sponzorskú zmluvu o 3 roky skôr. Fanúšikovia majú možnosť sledovať súťažiacich vo virtuálnej realite a spoločnosť využíva drony k vytváraniu fotografiíí a videí. Spoločnosť Intel propaguje svoju VR technológiu cez funkciu “Ste pripravený?“ a to takým spôsobom, že uviedla na trh televíznu reklamu, ktorá zobrazuje ľudí v rozličných krajinách ako sledujú Olympijské hry pomocou zariadenia virtuálnej reality.

Samsung

Samsung pokračuje vo svojej reklamnej téme “Rob čo nemôžeš“ a firma s ňou zároveň uverejnila reklamu v ktorej vystupujú holandské korčuliarky Sjinkie Knegtová a Zuzana Schultingová, ktoré majú oblečené elegantné “chytré“ obleky značky. Tie im pomáhajú pri pretekoch na ľadovom okruhu s pretekárskym postojom, pre dosiahnutie čo najvyššej rýchlosti počas tréningov. Samsung je partnerom MOV už 30 rokov a začal v roku 1988 ako miestny sponzor pre letné Olympijské hry v Souli, v Južnej Kórei.

Panasonic

Výrobca elektroniky dodáva vysielacie zariadenia pre Olympijské hry od roku 1998 a v Pchjongčchangu organizovať rôzne interaktívne výstavy a vo februári roka 2020 uskutoční taktiež 3-dňovú udalosť v Tokiu, pred letnými Olympijskými hrami, ktoré sa budú konať práve v tomto meste.

3D kino spoločnosti Panasonic v Londýne, počas Olympijských hier v júli v roku 2016.

3D kino spoločnosti Panasonic v Londýne, počas Olympijských hier v júli v roku 2016.

Bridgestone

“Splň si svoj sen“ je odkaz z kampane od výrobcu pneumatík spoločnosti Bridgestone, ktorá je tiež partnerom Olympijských kanálov a stránok MOV, ktoré obsahujú zmes živého pokrytia a filmov o súťažiacich a predchádzajúcich hrách. Spoločnosť podpísala zmluvu ako jeden z Top sponzorov hier v roku 2014 a momentálne na svojom YouTube kanále zobrazuje reklamy na podporu atlétov, ktorý sa hier zúčastnia.

Procter and Gamble

P&G pokračuje vo svojej kampani “Ďakujem mami“ so sériou šiestich reklám, kde zobrazuje atlétov, ktorí majú problémy s predsudkami. V reklamách vystupuje aj Gus Kenworthy, ktorý ako prvý z atlétov priznal, že je gay a korčuliarka Zahra Lari. P&G sa zapísal ako Top sponzor hier v roku 2010.

Toyota

Toyota už v novembri celosvetovú kampaň, ktorou podporuje svoju účasť v hrách a zameriava sa na stratégiu “Pojazdnosti pre všetkých“, ktorou chce ukázať inovácie v doprave. Nie je to len o automobiloch, ktoré jazdia bez vodičov, ale aj o robotoch čo pomáhajú ľuďom chodiť a o nositeľných zariadeniach, ktoré pomáhajú zrakovo postihnutým ľuďom sa slobodne pohybovať – a nie len pomocou auta. Toyota je Top sponzorom už od roku 2015.

Omega

Spoločnosť Omega je oficiálnym časomeračom hier a pred hrami na svojom Youtube uviedla svoju reklamu s názvom “Nahrávanie Olympijských snov“. Pre Olympijské hry v Pchjongčchangu spoločnosť vytvorila kolekciu hodiniek, ktorou sponzoruje a propaguje svoju účasť v hrách a zároveň minulý mesiac začala posielať hercov a spevákov z Európy a Japonska na slávnu bobovú dráhu Olympia Bob Run, ktorá sa nachádza v meste St. Moritz vo Švajčiarsku.

Dow

Chemická spoločnosť sa stala Top partnerom MOV v roku 2010 a svoju účasť v zimných olympijských hrách v roku 2018 využíva na to, aby ukázala svoje odborné znalosti hlavne podnikateľskému publiku. Spoločnosť poskytuje hrám rôzne služby, ako napríklad udržiavanie ľadových okruhov v správnej teplote a je technickým partnerov amerického tímu Luge (dole na obrázku), ktorému pomáhať doladiť sánky aby boli rýchlejšie.

Chris Mazdzer z amerického tímu Luge súťaží v Lake Placid v New Yourku, decembri roka 2017.

Chris Mazdzer z amerického tímu Luge súťaží v Lake Placid v New Yourku, decembri roka 2017.

Preložila: Sláva Kromková

( AK by niekoho bavili preklady podobných “finančných článkov” pre komunitný projekt, nech sa Nám ozve na Facebook do správy )

Zdroj: LATimes, BBC

Facebook komentár