Spolocnosti_zo_Silicon_Valley_planuju_investovat_do_aplikacie_Telegram

Denník Financial Times uviedol, že spoločnosti zo Silicon Valley poskytujúce rizikový (rozvojový) kapitál sú odhodlané investovať do ruskej aplikácie na odosielanie správ známej ako Telegram. Správa z 26. januára hovorí o tom, že viaceré popredné podniky plánujú usmerniť do tejto služby až 20 miliónov dolárov. Jedná sa o spoločnosť Kleiner Perkins Caufield & Byers, ktorá v raných štádiách rozvoja podporila aj firmy ako Google a Amazon; Benchmark, ktorá financovala spoločnosti Uber a Twitter a Sequoia Capital, ktorá investovala do spoločností Apple a Google.

Aplikácia Telegram má v súčasnosti údajne až 170 miliónov užívateľov a plánuje zhromaždiť kapitál vo výške $1,2 miliardy prostredníctvom počiatočnej ponuky digitálnych mincí (ICO). To znamená, že za týmto účelom využije vlastnú digitálnu menu. Denník uviedol, že spoločnosti zo Silicon Valley pristúpia k nákupu mincí tejto digitálnej meny a takýmto spôsobom sa budú podieľať na financovaní start-upovej spoločnosti.

Záujem týchto spoločností o účasť na ponuke ICO podčiarkuje skutočnosť, že mnohé z nich sa obávajú, aby ich súčasný rozmach kryptomien úplne neobišiel.

Súvisiace: Aplikácia Telegram sa chce stať firmou VISA “pre novú decentralizovanú ekonomiku”

Investovanie do ponúk ICO zaznamenalo v priebehu minulého roka výnosy o hodnote 1 000%. Napriek tomu sa však iba málo spoločností poskytujúcich rizikový kapitál zapojilo do tohto sektora, pretože im v tom bránili ich vlastné investičné princípy. Medzitým sa aj mnoho technologických podnikov obracia na ponuky ICO s cieľom zhromažďovania finančných prostriedkov a rizikový kapitál sa tak dostáva na vedľajšiu koľaj.

Spoločnosť Telegram plánuje využiť takto vyzbierané peniaze na vybudovanie vlastnej platformy založenej na technológii blockchain. Tá by mala predstavovať „rozhranie pre novú generáciu kryptomien a decentralizovaných aplikácií“.

Služba Telegram vystupuje v roli vysoko šifrovanej a anonymnej komunikačnej aplikácie, ktorá sa v súčasnosti stáva nadmieru obľúbenou medzi obchodníkmi s kryptomenami a spoločnosťami, ktoré plánujú zhromažďovať financie prostredníctvom počiatočných ponúk digitálnych mincí.

Jedna zo spoločností, ktorá nedávno vykonala svoju ponuku ICO, potvrdila, že disponuje jedným z „najrýchlejšie sa rozrastajúcich kanálov v rámci aplikácie Telegram“. Táto skutočnosť iba zdôrazňuje kľúčovú úlohu komunikačnej aplikácie, ktorú nadobudla v ekosystéme digitálnych aktív.

Aplikácia Telegram však v poslednej dobe láka aj podvodníkov a špekulantov, ktorí sa snažia zneužívať svet kryptomien prostredníctvom cieľavedomého ovplyvňovania cien.

Takto vyzerá skupinový rozhovor v aplikácii Telegram, prostredníctvom ktorého účastníci koordinujú nákup špecifickej kryptomeny v špecifickom čase. Jedná sa o typ podvodu, v rámci ktorého dochádza k masovému nakupovaniu a následnému predávaniu jednotiek kryptomeny.

Takto vyzerá skupinový rozhovor v aplikácii Telegram, prostredníctvom ktorého účastníci koordinujú nákup špecifickej kryptomeny v špecifickom čase. Jedná sa o typ podvodu, v rámci ktorého dochádza k masovému nakupovaniu a následnému predávaniu jednotiek kryptomeny.

Theresa Mayová, ktorá je súčasnou premiérkou Veľkej Británie, v priebehu tohto týždňa verejne vystúpila s kritikou zameranou na adresu aplikácie Telegram. Vyhlásila, že komunikačná služba je „domovom kriminálnikov a teroristov“. Problémom aplikácie sú aj príslušníci hnutia ISIS, ktorí ju využívajú na vzájomnú komunikáciu.

Súvisiace: Technológia na ktorej spočíva Bitcoin je iba v polovici evolúcie

Pavel Durov, ktorý je generálnym riaditeľom spoločnosti Telegram, na konferencii TechCrunch Disrupt v roku 2015 uviedol: „Súkromie a samotné právo na súkromie je omnoho dôležitejšie ako náš strach z toho, že povedie k negatívnym skúsenostiam, vrátane terorizmu.“

( AK by niekoho bavili preklady podobných “finančných článkov” pre komunitný projekt, nech sa Nám ozve na Facebook do správy )

Zdroj: WSJ, BI

Facebook komentár