Akciove_spolocnosti_z_oblasti_uranu_su_na_vzostupe_2017

Akciové spoločnosti zo sektora uránu poukazujú na pozitívne výsledky, keďže jadro je v poslednej dobe na vzostupe. To všetko vďaka nádejí, že Donald Trump a jeho administratíva budú viac ochotní investovať do oblasti jadrovej energetiky.

ETF s označením Global X Uranium, ktorý je tvoreným niekoľkými veľkými akciovými spoločnosťami z ťažby uránu od tej doby (v deň volieb) získal až takmer 40%.

Počas tohto roka samotný investičný fond zaznamenal výrazný nárast o viac ako 25%, napriek tomu, že jeho najväčší holding – kanadský baník z oblasti uránu – Cameco v stredu prepadol o takmer 20%, keďže prišiel s varovaním straty, v dôsledku nižšej produkcie jeho bane v Kazachstane.

Súvisiace: Miliardár Soros po raste akcií prišiel až o takmer $ 1 mld.

Cameco taktiež oznámil, že v jeho baniach nachádzajúcich sa kanadskom regióne Saskatchewan vykoná zníženie pracovných miest o viac ako 100.

Avšak akcie spoločnosti Cameco aj po výprasku z tohto týždňa, sa v roku 2017 stále nachádzajú vo viac ako 15% zisku. V štvrtok a piatok ich akcie razantne rástli.

Zdá sa, že tento optimizmus takmer výhradne pochádza v dôsledku Trumpových plánov.

V tohto-týždňovom rozhovore pre kanadskú sieť BNN, generálny riaditeľ (CEO) spoločnosti Cameco – Tim Gitzel poznamenal: “Z tímu Donalda Trumpa sme počuli niektoré povzbudzujúce slová pre jadrovú energiu. Sme optimistickí ohľadom jeho pomoci pre jadrový priemysel.”

Zatiaľ však Trump od volieb ohľadom investícií do jadrovej energie nič nepoznamenal. Jeho najpozoruhodnejšia zmienka okolo jadrovej energie pochádza z jeho statusu na sociálnej sieti Twitter (niekoľko dní pred Vianocami) a aj to sa týkala jadrových zbraní.

Trump napísal, že “Spojené štáty musia výrazne posilniť a rozšíriť svoj jadrový potenciál až do tej doby, než svet v oblastí jadrových bômb príde k rozumu.”

Trumpov minister energetiky – Rick Perry, ktorý je bývalým guvernérom pre ropu bohatý štát – Texasu sa takmer vôbec nevyjadroval smerom k jadrovej energii.

Ale investori lipnú na nádeji, že Trumpové nastavenie pre jadrové elektrárne je pozitívne – čiastočne z dôvodu pozitívnych vyjadrení,ktoré poznamenal pred takmer šiestimi rokmi po katastrofe v japonskej Fukušime (v marci 2011).

Trump vo vystúpení na Fox News uviedol: “Som v prospech jadrovej energie, naozaj som tomu nakloneným a to vo veľkej miere,” … “Ak sa zrúti lietadlo, ľudia obmedzia lietanie. Ak sa stane automobilová havária, ľudia až tak nereagujú.”

Agentúra Bloomberg taktiež počas minulého mesiaca oznámila, že členovia prechodného tímu Donalda Trumpa z odboru Energetiky sa snažili hľadať spôsoby, ako pomôcť udržať viac jadrových elektrární v prevádzke.

Niekoľko veľkých elektrární sa už uzavreli. Spoločnosť Enterg nedávno so štátom New York dosiahla dohodu o odstavení jadrovej elektrárni (Indian Point) v blízkosti New Yorku, do roku 2021.

Takže skutočnosť, že Trump sa zdá byť odhodlaným udržať nažive priemysel je videná ako významné víťazstvo zo strany investorov.

Ale sektor uránu je veľmi nestálym, keďže je vidno nebezpečenstvá odvodené z rádioaktivity. Investori tak musia byť opatrní.

Veľká časť najvýkonnejších podnikov z ETF fondu uránu, ktorého súčasťou je taktiež Necten a Denison Mines, sa jedná najmä o relatívne veľmi malé akciové spoločnosti.

A aj keď by sa Trump zaviazal k vyšším investíciám do jadrovej energetiky, je nepravdepodobné, že zastaví presun z oblasti tradičných fosílnych palív.

Súvisiace: Trumpov poradca predáva svoj biznis hedžových fondov za $ 12 miliárd

Dokonca mnoho akcií ropných spoločností rástlo, pretože Trump porazil Hillary Clintonovú v nádeji, že Trump bude realizovať politiku, ktorá je priaznivou pre také spoločnosti, ako Exxon Mobil, Chevron a amerických producentov zemného plynu z bridlíc EOG a Devon Energy.

A keď sa Donald Trump rozhodol za ministra zahraničia zvoliť bývalého generálneho riaditeľa spoločnosti ExxonMobil – Rexa Tillersona, ropný investori sa z vyhliadok pre najbližších niekoľko rokov stali ešte viac nadšenými.

ExxonMobil práve počas tohto týždňa vykonala veľkú investíciu do oblasti ropných bridlíc, keďže skúpila ropné aktíva v Texase a Novom Mexiku za 5,6 miliardy dolárov.

( AK by niekoho bavili preklady podobných “finančných článkov” pre komunitný projekt, nech sa Nám ozve na Facebook do správy )

Zdroj: Bloomberg, MarketWatch

Facebook komentár