Podľa najnovšieho rebríčka Interbrand je najcennejšou značkou na svete práve Apple.

Tieto výsledky poradia boli zoradené na základe troch zložiek, ktoré celkovo nakoniec zhodnotili vplyv značky na rast firmy. Hodnota značky, v rozsahu viac než 178 miliárd amerických dolárov tak dostal firmu Apple na vrchol rebríčka.

Technológie sa zároveň stali najcennejším sektorom tohtoročného rebríčku. Štrnásť značiek bolo ocenených na viac ako 600 miliárd dolárov. V článku Interbrand Associate, technologický riaditeľ – Johnny Trinh tvrdí, že tieto technologické značky “obnovili a tvarovali naše pracovné, ako aj životné prostredie.”

Najcennejsie_znayky_na_svete_2017

Ďalšie najcennejšie značky sveta

Google získal druhé miesto, keďže jeho značka je v hodnote viac ako 133 miliárd dolárov. Tento technologický gigant od svojho prvého roka, v rebríčku dosiahol naozaj významný pokrok, keďže vtedy bola hodnota jeho značky na úrovni 8 miliárd dolárov.

Najcennejsie_znayky_na_svete_2017_brand

Coca-Cola bola v hodnote 73 miliárd dolárov, čím sa stala najhodnotnejšou značkou mimo technológií, keďže dosiahla tretie miesto.

Medzi ostatné firmy, ktoré sa dostali do top 10, patrí Microsoft, Toyota a Amazon.

Značky boli ocenené v rámci troch zložiek: finančná výkonnosť; úloha značky v rozhodovaní o kúpe; a konkurenčná sila značky. Značka zároveň musí byť “celosvetovou, keďže úspešne prekonáva geografické a kultúrne hranice”.

Najrýchlejšie rastúce značky

Správa taktiež skúmala, ktoré značky za posledných 12 mesiacov zaznamenali najvyšší nárast hodnoty.

Najcennejsie_znayky_na_svete_2017_brand_2

Niekoľko firiem od minulého roka zaznamenalo impozantný medziročný prírastok. Hodnota značky spoločnosti Twitter stúpla takmer o 50%, zatiaľ čo Amazon (o tretinu) a Lego (o štvrtinu) taktiež čelili rastu.

Interbrand poukazuje na spojenie medzi firemnou značkou a rastom. Jedz Frampton, ktorý je generálnym riaditeľom (CEO) spoločnosti Interbrand vysvetľuje: “Vytvorením uceleného obrazu (toho, ktoré zahŕňa kultúru, schopnosti, produkty a skúsenosti) značky možno prekonať problémy a podporovať skutočný a trvalý rast.”

( AK by niekoho bavili preklady podobných “finančných článkov” pre komunitný projekt, nech sa Nám ozve na Facebook do správy )

Zdroj: Fortune, Bloomberg

Facebook komentár