Katar_uz_na_Deutsche_Bank_prisiel_o_miliardy_2016

Investori sú z prepadu cien akcií Deutsche Bank zranení, avšak nik viac ako investori z Kataru.

Bohatý štát z Perského Zálivu v roku 2014 si kúpil podiel v bojujúcom nemeckom veriteľovi, kedy do nej investoval 1,75 miliardy eur (2 miliardy dolárov), výmenou za zhruba 60 miliónov akcií.

Tieto akcie sú aktuálne v hodnote iba 624 miliónov eur, z 1,13 miliardy eur (1,3 miliardy dolárov), ktoré vtedy Katar zaplatil.

Súvisiace: Tieto mestá budú do roku 2025 veľmi bohaté

Jej akcie v roku 2016 poklesli už o viac ako 50% a v samotnom poslednom mesiaci prišli o 17%. Obavy o schopnosť banky, ako si zarobiť a fakty okolo pokút, ktoré jej určili americkí zákonodarcovia, za predaj kontaminovaných hypoték pred desiatimi rokmi, sú u investorov brané, ako veľmi negatívne fakty, čiže museli túto loď opúšťať.

Nie však Katar. Bývalý premiér – Sheikh Hamad bin Jassim Al Thani, ktorý je vlastníkom akcií Deutsche Bank, cez dve registrované investičné spoločnosti v Karibiku, zvýšil svoj podiel v roku 2015 a znova o niekoľko mesiacov neskôr.

Je však najväčším jednotlivým akcionárom, pred investičným gigantom Blackrock.

Banka v júli odhalila, že Katarské firmy – Paramount Services Holdings a Supreme Universal Holdings (jednotlivo) vlastnia necelých 5%.

Paul Achleitner, ktorý je predsedom Deutsche Bank, v júlovom vyhlásení poznamenal: “Sme potešení, že naši Katarskí akcionári sa opierajú o úspech Deutsche Bank, ako je znázornené prostredníctvom ich dlhodobých podielov.”

Na oplátku za to Al Thani sa dostal do dozornej rady banky Deutsche.

Ale lojalita Kataru je docela nákladnou. Nie je jasné, koľko vlastne katarské kráľovstvo zaplatilo za ďalšie podiely, ktoré si kúpilo v roku 2015 a na začiatku tohto roka, ale akcie neustále klesajú a kumulované straty by mohla byť bližšie k úrovni 2 miliárd dolárom.

Bohaté krajiny na Strednom východe zo sektora ropy a zemného plynu investujú svoje peniaze do celosvetových spoločností a bánk, ako súčasť stratégie pre vytváranie alternatívnych príjmov.

Katar však v priebehu globálnej finančnej krízy prišiel aj k záchrane banky Barclays, keďže do nej investoval miliardy libier a pomohol tejto britskej banke vyhnúť sa záchrane od vlády. Je stále jej najväčším akcionárom s podielom okolo 6%.

Súvisiace: Neuveriteľné fotografie toho, ako sa Katar zmenil za viac ako 40 rokov

Patrí taktiež medzi 3 najväčších investorov v švajčiarskej banke Credit Suisse.

Všetky tri banky osekali náklady a vykonali reorganizáciu ich podnikania. Ale môže to trvať veľmi dlho, než Katar uvidí akúkoľvek návratnosť svojich investícií. Akcie banky Barclays v roku 2016 sa nachádzajú v strate 25% a Credit Suisse prepadla o 40%.

Generálny riaditeľ švajčiarskej banky – Tidjane Thiam, na začiatku tohto týždňa, na konferencii agentúry Bloomberg poznamenal, že európske banky sú “vo veľmi neistej situácii” a “ne sú príťažlivým sektorom pre investorov.”

Manažéri z Deutsche musia dúfať, že Katar tento názor nezdieľa. Môžno budú musieť znovu požiadať o pomoc.

( AK by niekoho bavili preklady podobných “finančných článkov” pre komunitný projekt, nech sa Nám ozve na Facebook do správy )

Zdroj: WSJ, Reuters

Facebook komentár