Ako mať pohľad na trhy, ako najväčší a najvýraznejší investori Wall Streetu  

Hedge fondy operujú ako tajné spoločnosti. Až na pár zasvätených, ktorí zverili svoje majetky managerom fondov, informácie je len veľmi ťažko získať. Existuje však pár zdrojov, aj keď obmedzených, ktoré poskytujú vodítko čo robia hedge fondy so svojimi miliardami.

Inštitucionálni investiční manageri musia zverejniť svoje majetkové účasti do 45 dní po konci každého štvrťroka cez formulár 13F Komisii pre cenné papiere. Akcie na týchto formulároch môžu byť porovnané s tými z minulého kvartálu, aby bolo možné vidieť zmeny ich pozícií. Formuláre nájdete na stránke: SEC

Web stránky venované hedge fondom sú dobrým zdrojom informácií a investičných tipov. Niektoré z najpopulárnejších  z nich včetne Monkey, ValueWalk a Market Folly uverejňujú komentáre prostredníctvom sociálnej siete Twitter.

Goldman Sachs sleduje asi 700 hedge fondov s hrubými aktívami kapitálu 1,2 triliónu dolárov. Dvakrát ročne sa zostavuje Hedge Fund Very Important Position alebo VIP, zoznam 50 akcií, ktoré sú pre hedge fondy najdôležitejšie.

10 najocenenejších akcií z konca septembra bolo: Apple Inc., Google Inc., Microsoft Corp., J.P.Morgan Chase & Co., Qualcomm Inc., General Motors Co., LyondellBasell Industries, Liberty Interactive Corp. a akcie čínskeho prehliadača Baidu Inc.

Niekedy sú  však najlepšími zdrojmi samotní hedge fondoví manageri. Aktívne nevyhľadávajú pozornosť médií, ale tiež sa nestránia príležitosti, ak sa naskytne. Tu je 5 managerov, ktorých sa oplatí sledovať v roku 2012.

1. Jim Chanos: Kynikos Associates

Ak existuje vec, akou je pouličný rešpekt u predavačov, Jim Chanos z Kynikos Associates ju má aj po zverejnení účtovného podvodu Enron-u predtým, ako trh pred dekádou chytil nový vietor.

Chanosovým cieľom je práve Čína – zasľúbená zem pre mnohých investorov. Chanos hovorí, že Čína je povestný vrak vlaku v pohybe.

„Jediný spôsob, ktorým môže čínska vláda každého zachrániť je tým, že vytlačí viac peňazí, ktoré povedú k inflácii,“ povedal Chanos v októbri pre interview pre MarketWatch.

Chanos poukázal na to, čo verí, že sú jasné znaky čínskej nadmernej zásoby v komerčných nehnuteľnostiach.

„Čísla padajú rýchlejšie, ako sme si mysleli,“ povedal počas interview. „Predaje nehnuteľností v septembri a októbri, čo sú najlepšie mesiace, padli medziročne o 40-60%.“

Po odhadovanom náraste o 10,4% v roku 2010, Svetová banka verí, že čínsky HDP tohtoročne vzrastie na 9,1% a spomalí sa na 8,4% v 2012. Tieto údaje nie sú schátralé, ale demonštrujú chladnúci trend, ktorý bude pre vládu, ktorá kŕmi 1,3 miliardy ľudí vyžadovať zložité politické manévre.

Na investičnej konferencii sponzorovanou Reuters, Chanos minulý mesiac povedal, že vsádza proti ťažobným spoločnostiam a stavebným firmám tým, že robí biznis v Číne. Tiež povedal, že sa teší na profit z klesajúcich akcií istých čínskych bánk, včetne Agricultural Bank of China Ltd.

2. David Einhorn: Greenlight Capital

David Einhorn, ktorý v 2008 predvídavo varoval, že Lehman Brothers je podkapitalizovaná je starostlivý človek. Na svoju prezentáciu na Kongrese hodnoty a investovania v októbri prišiel vyzbrojený 110 stranovou PowerPointovou prezentáciou, ktorá vysvetľovala prečo jeho fond shortuje Green Mountain Coffee Roasters Inc.

Okrem iných problémov, Einhorn kritizoval spoločnosť kvôli nedostatku transparentnosti a otáznych obchodných praktík. Takisto verí, že tu je príliš veľa varovných signálov a že akceptácia údaju o príjme spoločnosti v nominálnej hodnote nedáva zmysel.

Akcie spoločnosti Green Mountain Coffe Roaster, ktoré zatvorili na $92.09 za akciu 14. októbra okamžite padli o 10% zo svojej hodnoty v rámci pár hodín jeho prezentácie 17. októbra a odvtedy stratili polovicu svojej hodnoty, čiastočne aj kvôli obave zo zvýšenia výpredaja.

Napriek tomu aj Einhornov fond prešiel v tomto roku istými výzvami. Podľa jeho listu investorom zo 7. novembra, Greenlight Capital hlásil 6,2% pokles v prvých 3 kvartáloch roku 2011, včetne 1,2% pádu v treťom kvartály.

„Tretí kvartál bol veľmi rušný. Kým bol trh zmietaný širokým poklesom s množstvom volatility, naše pozične konzervatívne portfólio išlo podstatne mimo tohto prúdu s omnoho nižšou volatilitou. Vo všeobecnosti naše dlhé pozície padli o čosi viac, ako trh, ale naše shorty padli ešte viac a naše makroinvestície pomohli zmierniť straty z dlhých pozícií na padajúcom trhu,“ povedal Greenlight.

Poisťovňa  Greenlight Capital Re Ltd., ktorú Einhorn kontroluje, uvoľnila koncom novembra svoje returny z investičných účtov. Toto portfólio ukázalo 4% nárast za prvých 11 mesiacov roku 2011, čomu pomohol aj 9,6%-ný nárast v októbri a novembri. Ku 30. novembru zahŕňalo portfólio firiem ako Apple, General Motors, Microsoft a Market Vectors Gold Miners ETF v dlhých pozíciách.

3. Mark Spitznagel: Universa Investments

Universa Investments Marka Spitznagela so sídlom v Santa Monice, Californii, sa špecializuje na convex tail hedging and investing – alebo po slovensky, ochrane investorov od extrémnych negatívnych výkyvov na akciových trhoch. Táto stratégia sa extrémne vyplatila pre Spitznagelových klientov.

Keď S&P 500 index v októbri 2008 natankoval takmer 17%, podľa správy z Wall Street Journal Spitznagelové fondy stúpli medzi 65% – 115%.

Stratégie Universy sú založené na teórie čiernej labuti, spopularizovanej v Nassim Nicholas Taleb-ovej najlepšej knihe „Čierna labuť: Dopad vysoko nepravdepodobného.“ V roku 1999 spolu Spitznagel s Talebom založili  tail- risk fond, Empirica Capital, ktorý uzavreli v roku 2005 a až doteraz má Taleb v Universe funckciu poradcu.

Teória čiernej labute sa odvoláva na zriedkavé a vysoko nepravdepodobné udalosti, ktoré majú významný vplyv na trh, ktoré postupom času možno racionalizovať. Japonské zemetrasenie a následné tsunami možno považovať za udalosť čiernej labute.

Universa, ktorá bola založená v roku 2007, spravuje 6 miliárd dolárov v mene čínskych a stredoeurópskych štátnych investičných fondov, ako aj severoamerických a európskych inštitucionálnych investorov. V júli 2009 spustil fond, ktorý vsádzal na hyperinfláciu, ako vlády po celom svete sa začali pripravovať na zaplavenie trhu s ešte väčšou likviditou, aby sa vyhli globálnej ekonomickej stagnácii.

Jeho fond v auguste zaznamenal zisk 20-25%, čím prekonal mnoho iných.

Tohtoročný  výkon S&P 500 je zatiaľ nepresvedčivý. Americký trh však podľa Spitznagela môže viesť k veľkému odpredaju, keďže sú podľa neho akcie nadhodnotené.  

„Takýto extrémny výpredaj, ako to bolo aj pred pár rokmi by nemal zaskočiť nikoho, kto je oboznámený s históriou trhu. Pre tých, ktorí sa tým neobťažujú, som si istý, že čierna labuť je pred nami,“ reagoval Spitznagel na otázky MarketWatch-u.

V správe z júna uvádza, že je tu 20% šanca „viac, ako 40%-nej korekcie v rámci pár rokov.“

Spitznagel, ktorý po analýze 110 rokov trhových dát napísal správu, že sú tu „ jasné a dôsledné dôkazy o priamom vzťahu medzi nadhodnotením a následnými extrémnymi stratami v celom akciovom sektore.“

4. Bill Ackman: Pershing Square Capital Management

Bill Ackmanov Pershing Square Capital Management je hedge fondová firma, ktorá dohliada približne na 9 miliárd dolárov.

Ackman je známy shortovaním poistných dlhopisov MBIA Inc. a Ambac Financial Group predtým, než sa vrátili do ťažkých strát z hypotekárneho debaklu.

Podľa listu investorom, poskytnutým ValueWalk.com, jeho fond nedávno minul cieľ, keď hlásil prepad o 16,4% za rok do septembra.

V liste Ackman povedal, že mu volatilita na trhu nevadí.

„Skôr sústredíme svoju pozornosť na hodnotu a obchodný progres firmy, ktorú vlastníme, ako na ich denné trhové kotácie. Keďže riadime portfólio bez pákového efektu, či často s negatívnym pákovým efektom, môžeme si dovoliť luxus ignorácie krátkodobých trhových výkyvov v našich holdingoch,“ povedal.

Pershing Square Capital je najväčším akcionárom J. C. Penney Co. s 26,1% podielom v retaile.

Vzhľadom k tomu, že Pershing zverejnila svoje investície v októbri 2010, Ackman navrhol nábor Rona Johnsona, architekta v Apple, ktorý je mimoriadne úspešný v stratégii retailu.

Začiatkom tohto mesiaca vyhlásila J. C. Penney 16,6% podiel v Martha Stewart Living Omnimedia Inc., ako časť strategickej aliancie. Podľa dohody bude obchodný dom hostiť obchody Martha Stewart, ktoré ponúknu produkty navrhnuté Stewart-ovou.

„Obchod ešte nie je dotiahnutý do konca, takže tu je veľa priestoru na zlepšenie, ktoré môže priniesť hodnotnú kreativitu,“ nedávno na konferencii hedgeových fondoch povedal  Ali Namvar, člen Pershing-ového investičného týmu.

5. John Paulson: Paulson & Co.

John Paulsonová spoločnosť Paulson & Co. je jedna z najväčších hedge fondových firiem v USA s asi 30 miliardami dolárov vo svojej správe.

Paulson sa stal prominentom, keď v 2007 stavil proti cenným papierom viazaných na hypotéky potom, ako sa trh rozpadol. Takisto má otvorenú obrovskú dlhú pozíciu v SPDR Gold Trust ETF, je to podiel, ktorý bol významne profitový, ale je tento rok pod veľkým tlakom.

Paulson nedávno bol na zlej strane vysoko profilových obchodov.

V 2010 sa stal býkom na trhu s domami a podcenil závažnosť európskej krízy štátneho dlhu. Potom poriadne zainvestoval vo finančných inštitúciách včetne Citigroup Inc. a Bank of America Corp., ktoré boli obalené starosťami o krehkej americkej ekonomike a európskemu nezdaru skroteniu krízy.

V poslednom vydaní formulára 13F jeho fond hlásil pristrihnutie podielu aj v Citigroup aj SPDR Gold Trust, naopak do Bank of America pridal.

Jeho vlajkový  fond Paulson Advantage Ltd. hlásil podľa listu investorom na Valuewalk.com  koncom septembra ročný prepad o 32,7%. Ostatné Paulsonové fondy takisto zaznamenali straty zasahujúce do 4. kvartálu.

Paulsonova skľučujúca investičná činnosť tohto roka prinútila managera fondu ospravedlniť sa akcionárom. „Hospodárenie v roku 2011 bolo najhoršie v jej 17 ročnej histórii. Sme z toho sklamaní a ospravedlňujeme sa za tieto výsledky,“ stálo v dopise. „ Poučili sme sa sme odhodlaní vrátiť investorov do plusu a vysokej návratnosti z dlhodobého hľadiska.“

Zdroj: MarketWatch

Facebook komentár